Welkom in een nieuw blog

De eerste bezoekers in het Rijksmuseum op zaterdag, de dag waarop Nederlandse musea weer open mochten dankzij een versoepeling van de coronaregels.
De eerste bezoekers in het Rijksmuseum op zaterdag, de dag waarop Nederlandse musea weer open mochten dankzij een versoepeling van de coronaregels. Foto Olaf Kraak/ANP

NRC houdt elke dag het laatste nieuws bij over de coronacrisis in Nederland en het buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 5 juni:

  • Zaterdag was een dag van versoepelingen in Nederland: musea, bioscopen, restaurants en wellnesscentra konden weer open, al blijven regels voor een maximaal aantal bezoekers gelden.
  • De daling van het dagelijkse aantal gemelde coronabesmettingen zette zaterdag door: tussen vrijdag- en zaterdagochtend waren 2.160 nieuwe positieve tests gemeld bij het RIVM, 264 minder dan het etmaal daarvoor.
  • Het LCPS maakte bekend dat er 1.009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis lagen, van wie 351 patiënten op de intensive care. Die ic-bezetting is met 26 patiënten afgenomen ten opzichte van vrijdag.
  • In het Algemeen Dagblad vertelde RIVM-baas Jaap van Dissel dat het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar de verspreiding van het virus in de winter zal tegengaan. Dat zou blijken uit rekenmodellen van het R-getal.
  • Zestigplussers zijn vanaf zaterdag opnieuw opgeroepen voor een coronaprik, als zij die nog niet hebben gehad. Het RIVM wil proberen die mensen alsnog over te halen zich te laten inenten.
  • In België zullen alle 16- en 17-jarigen worden gevaccineerd, berichtte de Vlaamse zender VRT. En verder in het buitenland: de Indiase autoriteiten kondigden een voorzichtige heropening van de hoofdstad New Delhi en in Curaçao vervalt aankomende dinsdag de avondklok.
Lees hier het volledige blog van gisteren terug Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan