VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan

De Amerikaanse senatoren Tammy Duckworth, Dan Sullivan en Chris Coons poseren met de Taiwanese Buitenlandminister Joseph Wu.
De Amerikaanse senatoren Tammy Duckworth, Dan Sullivan en Chris Coons poseren met de Taiwanese Buitenlandminister Joseph Wu. Foto EPA

De Verenigde Staten doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan. Dat heeft een delegatie van drie Amerikaanse senatoren zondag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Taiwan, aldus Amerikaanse media. De schenking is onderdeel van een plan van president Joe Biden om wereldwijd miljoenen prikken te exporteren naar landen met een vaccintekort. Volgens de Amerikaanse senatoren heeft Taiwan „een dringende behoefte” aan vaccins; slechts drie procent van de ruim 23 miljoen Taiwanezen is ingeënt. Het eiland kampt momenteel met een opleving van het virus, waarbij sinds april ruim tienduizend coronagevallen zijn geconstateerd.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu, die de senatoren verwelkomde op de luchthaven in de hoofdstad Taipei, zei „verheugd” te zijn met hun komst. Hij verwees onder meer naar de gespannen betrekkingen met China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt. „Terwijl we ons best doen om vaccins te importeren, moeten we obstakels overwinnen om ervoor te zorgen dat deze levensreddende medicijnen binnenkomen zonder de problemen van Beijing”, aldus Wu. De Chinese autoriteiten hebben de druk op Taipei de afgelopen maanden opgevoerd, onder meer door met gevechtsvliegtuigen het luchtruim van Taiwan binnen te vliegen.

Ook zou China een overeenkomst tussen Taiwanese beleidsmakers en de Duitse fabrikant van het Pfizer/BioNTech-vaccin in januari hebben gedwarsboomd. Het contract voor de levering van miljoenen doses werd toen op de valreep door de Duitsers geannuleerd, volgens Taipei door sabotage van China. Beijing ontkent deze aantijgingen.

Mede door het hoge aantal coronabesmettingen in Taiwan is een vaccindonatie volgens de Amerikaanse delegatie „van cruciaal belang”. De schenking maakt deel uit van het voornemen van president Biden om eind juni wereldwijd 80 miljoen vaccindoses te doneren in het kader van het internationale vaccinatieverbond Covax van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondertussen is in de VS zelf zaterdag de 300 miljoenste prik gezet. Het aantal nieuwe coronabesmettingen en -doden zijn daar terug op het niveau van medio maart 2020.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan