Tsjechische douane houdt 140 reizigers urenlang vast wegens ‘vals reiscertificaat’

De luchthavenpolitie in Praag heeft zaterdagavond 140 mensen die vanuit Tunesië kwamen urenlang vastgehouden omdat de geldigheid van hun getoonde coronatestuitslag werd betwijfeld. Dat melden Tsjechische media, waaronder de nieuwssite Novinky.cz, zondag. De reizigers, allemaal Tsjechen en onder hen ook enkele kinderen, kwamen binnen op een vlucht uit Tunesië en waren kort voor de politiecontrole geland. Om het land in te kunnen, moesten ze opnieuw negatief op het coronavirus worden getest.

Het betrokken reisbureau vindt het „onbegrijpelijk” dat de tests door de douanemedewerkers ongeldig zijn verklaard en stelt dat deze gecertificeerd zijn. De fout ligt volgens die organisatie dan ook bij de Tsjechische autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek naar het incident ingesteld. „Als er een fout is gemaakt, moeten daaraan consequenties worden verbonden”, aldus de minister van het departement Jakub Kulhánek.

Het is niet voor het eerst dat reiscertificaten ongeldig worden verklaard op een Tsjechische luchthaven. Volgens de politie zijn eerder ook mensen betrapt met vermeende vervalste testverklaringen. Toch is het voor zover bekend de eerste keer dat in Tsjechië zoveel inzittenden van een vliegtuig opnieuw moeten worden getest.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Geboortejaar 1984 opgeroepen voor coronavaccinatie