Prins Harry en Meghan vernoemen dochter naar Britse koningin en Diana

Lili Het meisje is vrijdag geboren en heet voluit Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor, een eerbetoon aan haar overgrootmoeder Elizabeth en grootmoeder Diana.
De dochter van Meghan en Harry heet voluit Lilibet 'Lili' Diana Mountbatten-Windsor, waarmee ze vernoemd is naar zowel haar overgrootmoeder als haar grootmoeder Diana.
De dochter van Meghan en Harry heet voluit Lilibet 'Lili' Diana Mountbatten-Windsor, waarmee ze vernoemd is naar zowel haar overgrootmoeder als haar grootmoeder Diana. Foto Jeremy Selwyn/Reuters

Meghan Markle, de echtgenote van de Britse prins Harry, is vrijdag bevallen van haar tweede kind, een dochter. Dat hebben ze zondag aangekondigd. Het meisje heet voluit Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor, waarmee ze vernoemd is naar zowel haar overgrootmoeder Elizabeth als haar grootmoeder Diana, de moeder van Harry. Lilibet is de bijnaam van koningin Elizabeth.

Lili werd vrijdagochtend geboren in een ziekenhuis in Santa Barbara in het Amerikaanse Californië, waar Harry en de Amerikaanse Meghan sinds vorig jaar wonen. In 2019 werd hun eerste kind, zoon Archie, geboren. Sinds vorig jaar maakt het stel formeel geen deel meer uit van het Britse koningshuis, maar Harry is nog wel zesde in lijn van troonopvolging. Zijn dochter Lili is nu de achtste.

In een verklaring over de geboorte van hun dochter zeggen Harry en Meghan dat „ze meer is dan we ons ooit konden voorstellen”. Ook bedankt het paar voor de „voortdurende vriendelijkheid en steun tijdens deze hele speciale tijd voor onze familie”.

Veelbesproken interview

In juli vorig jaar heeft Meghan een miskraam gehad, zo onthulde ze eind november in een opiniestuk in The New York Times. Met haar openhartigheid hoopte ze anderen te helpen het taboe hierover te doorbreken.

Meghan kondigde haar zwangerschap begin maart aan in een veelbesproken interview aan Oprah Winfrey. Daarin sprak het stel onder meer over racisme aan het Britse hof, de druk van de roddelpers, Meghans depressie en het uitblijven van psychische hulp daarbij. In een reactie liet koningin Elizabeth kort daarna weten dat „het de hele familie verdriet doet de volledige omvang te horen van hoe uitdagend de afgelopen jaren waren voor Harry en Meghan”. Ook zei ze dat haar kleinzoon en zijn gezin „altijd geliefde leden van de familie zullen zijn”.