Premier Johnson pleit voor vaccinatie van gehele wereldbevolking vóór eind 2022

Vóór eind 2022 moet wereldwijd iedereen die dat wil gevaccineerd kunnen zijn. Daarvoor pleit de Britse premier Boris Johnson, die andere leiders van de G7-landen vrijdag zal oproepen zich aan te sluiten bij dit voornemen. Dat schrijft de BBC zondag. Delegaties van de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Japan komen vanaf vrijdag bijeen voor een driedaagse G7-top in het Engelse Cornwall.

Het is de eerste fysieke bijeenkomst van de wereldleiders sinds de uitbraak van de coronapandemie. „Ik roep mijn mede-G7-leiders op om zich bij ons aan te sluiten om een ​​einde te maken aan deze verschrikkelijke pandemie”, aldus Johnson. Het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan vijfhonderd miljoen vaccindoses besteld. De injecties die overblijven, worden aan met name arme landen gedoneerd.

Ondertussen maken de Britse beleidsmakers zich zorgen over de zogeheten Delta-variant van het coronavirus, voorheen de Indiase variant genoemd. Deze mutatie is volgens de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock 40 procent besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. De Delta-variant is in het VK momenteel aan een opmars bezig en maakt de doorgang van de geplande versoepelingen op 21 juni onzeker. Dat zei de minister Hancock zondag in gesprek met Sky News. Afhankelijk van onder meer de besmettingscijfers besluiten de autoriteiten binnenkort of over ruim twee weken kan worden versoepeld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Geboortejaar 1984 opgeroepen voor coronavaccinatie