Opnieuw presidentskandidaat in Nicaragua gearresteerd

Presidentsverkiezingen Arturo Cruz werd zaterdag opgepakt, drie dagen na het huisarrest van oppositieleider Cristiana Chamorro. In november zijn er presidentsverkiezingen in Nicaragua.
Arturo Cruz tijdens zijn toespraak waarin hij aankondigde zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in november.
Arturo Cruz tijdens zijn toespraak waarin hij aankondigde zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in november. Foto Jorge Torres / EPA

Presidentskandidaat in Nicaragua Arturo Cruz is zaterdag gearresteerd op het vliegveld van Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Dat melden medewerkers van zijn campagne op Twitter. Het is de tweede arrestatie van een oppositielid in een week tijd. Woensdag is oppositieleider Cristiana Chamorro onder huisarrest geplaatst, terwijl ze zich waarschijnlijk net wilde kandideren voor de presidentsverkiezingen die in november plaatsvinden. Ook na deze verkiezingen in november wil de zittende president Daniel Ortega aan de macht blijven.

Volgens een verklaring van Ortega’s partij FSLN zijn er „sterke bewijzen dat Arturo Cruz de Nicaraguaanse samenleving heeft aangevallen” en daarom zal hij vervolgd worden. Het is onduidelijk hoe lang de presidentskandidaat in hechtenis zal blijven. Secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) Luis Almagro schrijft zaterdag op Twitter de arrestatie van Cruz onacceptabel te vinden. De organisatie eist zijn vrijlating. „Deze acties zijn in strijd met vrije en eerlijke verkiezingen”, aldus Almagro. Ook het campagneteam van Cruz eist dat hij wordt vrijgelaten.

Vrije verkiezingen

Cruz is een kandidaat voor de Alianza Ciudadana. Dat is een coalitie van rechtse partijen die in januari is opgericht en die zich inzet voor vrije verkiezingen. Begin jaren tachtig steunde Cruz de partij van Ortega, maar hij sloot zich daarna aan bij partijen die zich inzetten tegen diens partij FSLN. Wel was Cruz tijdens het presidentschap van Ortega twee jaar Nicaraguaans ambassadeur in de VS.

De socialistische partij FSLN van Ortega streed tegen de dictatuur van de familie Somoza in de jaren zeventig, waarna de partij in 1979 aan de macht kwam. In 1985 werd Ortega verkozen tot president. Vijf jaar later verloor hij de verkiezingen van Violeta Chamorro, de moeder van de huidige oppositieleider Cristiana Chamorro die woensdag onder huisarrest is geplaatst. Daarna deed Ortega nog verschillende pogingen om herkozen te worden als president. Uiteindelijk won hij in 2006 de verkiezingen en sindsdien is hij onafgebroken aan de macht.