Verstappen valt met klapband uit in GP Azerbeidzjan, behoudt leiding klassement

Formule 1 Vijf rondes voor de finish klapte op het rechte stuk een achterband bij de Red Bull van Verstappen. Zijn teamgenoot Pérez heeft de race uiteindelijk gewonnen.
Vijf rondes voor het einde kreeg de Red Bull van Verstappen een klapband, terwijl hij op hoge snelheid op het rechte stuk reed. Zijn wagen belandde daardoor in de muur.
Vijf rondes voor het einde kreeg de Red Bull van Verstappen een klapband, terwijl hij op hoge snelheid op het rechte stuk reed. Zijn wagen belandde daardoor in de muur. Foto Natalia Kolesnikova/ AFP

Max Verstappen is in de Grand Prix van Azerbeidzjan uitgevallen, terwijl hij op weg leek naar de overwinning. Desondanks behoudt hij wel de leiding in het WK-klassement. Zijn teamgenoot Sergio Pérez heeft de race uiteindelijk gewonnen. Het betekende zijn eerste overwinning in dienst van Red Bull. De Duitser Sebastian Vettel bezorgde Aston Martin de eerste podiumplaats door als tweede te finishen. De Fransman Pierre Gasly (AlphaTauri) eindigde als derde.

Vijf rondes voor het einde kreeg de Red Bull van Verstappen een klapband. Hij reed op dat moment op hoge snelheid op een recht stuk van het circuit. Zijn wagen belandde in de muur. De race werd daarom stilgelegd. Na een onderbreking van bijna drie kwartier werd de GP hervat.

Lewis Hamilton had de kans om de eerste plaats te heroveren, maar de Brit ging na de herstart in de fout. De zevenvoudig wereldkampioen verremde zich in de eerste bocht en eindigde buiten de punten.

Verstappen stapte na zijn crash gedesillusioneerd uit. Met de handen op zijn knieën keek de kopman van Red Bull even naar de achterkant van zijn gehavende wagen. Hij schopte daarna boos tegen de lekke band. Terug in de pits werd hij opgewacht door Helmut Marko, de topman van Red Bull die Verstappen even troostend knuffelde. Volgens de Oostenrijkse renstal had niets erop gewezen dat er problemen waren met de Pirelli-band.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 NEEEEEEEE!!! Verstappen met een klapband in de muur!!!!!😱😱😱 #ZiggoSportF1 #F1 #AzerbaijanGP 🇦🇿 https://t.co/uWlog9mCz6
Lees ook: Met de ervaren Sergio Pérez kan Red Bull Racing de strijd met Mercedes aangaan

Wedstrijd gestaakt

Na enkele rondjes achter de safety car besloot de wedstrijdleiding om de rode vlag uit te hangen, ten teken dat de race werd gestaakt. Alle coureurs moesten hun auto in de pitsstraat parkeren. De wedstrijdleiding besloot na overleg dat de laatste twee rondes nog uitgereden werden. Sergio Pérez, de teamgenoot van Verstappen, had op dat moment de leiding in handen, Hamilton lag op de tweede plaats.

Eerder in de wedstrijd, zo’n vijftien rondes voordat de band van Verstappen klapte, overkwam Lance Stroll dat ook al op het rechte gedeelte van het parcours. De Canadees belandde daardoor met zijn Aston Martin ook hard in de vangrails. De safety car kwam de baan op, zodat de rommel opgeruimd kon worden.

Verstappen startte in Bakoe vanaf de derde plek, maar reed het grootste deel van de race vooraan. Hij passeerde bij het ingaan van de zevende ronde Charles Leclerc. De Monegask had poleposition gepakt in zijn Ferrari, maar werd na twee rondes op het lange rechte stuk voorbijgereden door Hamilton. Verstappen passeerde de Brit dankzij een veel snellere pitsstop. Met Pérez als ‘bewaker’ achter zich, had Verstappen weinig te duchten van Hamilton, tot hij uitviel.
(ANP/NRC)