In Nigeria mag niemand meer twitteren

Vrije meningsuiting Ook in Nigeria botst het socialemediabedrijf met de autoriteiten. Nu was een verwijderde tweet van de president de druppel.

Kiosk in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Sinds zaterdagochtend is Twitter niet meer bereikbaar.
Kiosk in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Sinds zaterdagochtend is Twitter niet meer bereikbaar. Foto Afolabi Sotunde/Reuters

Nigeria heeft de toegang tot Twitter dit weekeinde voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Volgens minister van Informatie Lai Mohammed vinden op het in Nigera veelgebruikte sociale netwerk „ondermijnende activiteiten” plaats. Vorige week verwijderde Twitter een bericht van de Nigeriaanse president Buhari, waarin die afscheidingsbewegingen in de regio Biafra, in het zuidoosten van het land, dreigde met geweld. Volgens Twitter was die tweet in strijd met de gebruikersvoorwaarden van het sociale netwerk.

Netblocks, een organisatie die wereldwijd internetblokkades bijhoudt, meldde dat Twitter sinds zaterdagochtend niet of nauwelijks meer bereikbaar was in Nigeria, via de belangrijkste mobiele providers MTN, Globacom, Airtel en 9mobile.

Twitter is in Nigeria een populaire dienst. Volgens cijfers van Statista zegt ruim 61 procent van de internetgebruikers in het land het platform te gebruiken. Daarmee heeft het weliswaar minder gebruikers dan Facebook of Instagram, maar het speelt wel een veel grotere rol in politieke discussies en maatschappelijk protesten in het land, met name van jongeren. De helft van de ruim 200 miljoen Nigerianen is jonger dan 19 en 40 procent van hen gebruikt twitter. De uiterst mondige Nigeriaanse jongeren voeren op het platform campagne tegen onder andere ontvoeringen en corrupte politie in hun eigen land. President Buhari zelf is 78 jaar, veel ziek en afwezig en houdt een grote afstand van de jongere generatie.

Politiegeweld

Het socialemediabedrijf botste het afgelopen jaar vooral met de Nigeriaanse autoriteiten door de actieve ondersteuning van de online campagne #EndSARS, waarmee Nigerianen zich verzetten tegen buitensporig politiegeweld. Twitter-topman Jack Dorsey verstuurde in oktober vorig jaar een aantal tweets waarin hij zijn sympathie voor de beweging uitte en zijn volgers zelfs opriep om geld te doneren aan de activisten.

Lees ook: De Nigeriaanse generatie Z wil alles beter doen

Minister van Informatie Lai Mohammed riep naar aanleiding van de #EndSARS-protesten al op tot regulering van sociale media, om „te voorkomen dat die verspreiders worden van nepnieuws en desinformatie”. In 2015 voorzag een wetsvoorstel in boetes en celstraffen voor mensen die sociale media gebruiken om overheidsfunctionarissen in diskrediet te brengen. Dat plan werd na zware kritiek ingetrokken.

Clement Nwankwo, hoofd van het Policy and Legal Advocacy Center in de commerciële hoofdstad Lagos noemt het afsluiten van het medium in een reactie „ongrondwettelijk. De schorsing stelt Nigeria bloot aan nationale en internationale spot en is onhoudbaar”, volgens de mensenrechtenactivist. Zaterdag was „hoe gebruik je VPN” de op één na meest ingetikte zoekopdracht onder Nigeriaanse Google-gebruikers. Met behulp van beveiligde VPN-verbindingen is Twitter nog toegankelijk in Nigeria. Minister van Justitie Abubakar Malami waarschuwde dat iedereen die het verbod omzeilt wordt vervolgd.

Meer botsingen

Nigeria is niet het enige land waar Twitter botst met de autoriteiten. Zaterdag dreigde de Indiase regering het bedrijf in een brief met „consequenties” als het zich niet houdt aan nieuwe regels voor techbedrijven die in mei van kracht zijn geworden. Die regels verplichten sociale netwerken om beter mee te werken aan verzoeken om berichten te verwijderen.

Eind mei viel de Indiase politie al een kantoor van Twitter in Delhi binnen, omdat het bedrijf een aantal tweets van functionarissen van regeringspartij BJP had voorzien van een waarschuwingslabel. De tweets hadden dat label gekregen van Twitter omdat ze „gemanipuleerde informatie” zouden hebben verspreid over de oppositionele Congrespartij, die zware kritiek heeft op het coronabeleid van de regering-Modi.

Eerder dit jaar belemmerde de Russische toezichthouder Roskomnadzor enige tijd de toegang tot Twitter, omdat het onvoldoende meewerkte aan het verwijderen van „illegale content”. Het netwerk werd rond die tijd veel gebruikt door deelnemers aan de protesten tegen de arrestatie van Aleksej Navalny. De blokkade had onbedoelde gevolgen: ook de websites van onder meer het Kremlin en Roskomnadzor leden onder de beperkingen.