Laatste nieuws coronacrisis

Marokko heropent vliegvelden voor Marokkanen in het buitenland

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Op deze plek hield NRC op zondag 6 juni het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Sywert van Lienden, die aan het begin van de coronapandemie miljoenen verdiende aan een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid, gaf zondag voor het eerst publiekelijk zijn versie op die deal. In Buitenhof erkende hij fouten te hebben gemaakt, maar zei hij ook dat de winst (hoewel „excessief veel” en „onuitlegbaar”) wel rechtmatig is verdiend.
 • Marokko heeft aangekondigd per 15 juni de vliegvelden te heropenen, om het staatsburgers in het buitenland makkelijker te maken om Marokko te bezoeken. Ook mensen met een andere nationaliteit mogen Marokko in, mits ze een negatieve testuitslag bij zich hebben of gevaccineerd zijn.
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stond zondagmiddag op 998. Voor het eerst sinds oktober liggen daarmee minder dan duizend mensen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus. Verder registreerde het RIVM tussen zaterdag- en zondagmiddag 1.596 nieuwe positieve coronatests.
 • De Verenigde Staten hebben zondag bekendgemaakt een lading van 750.000 coronavaccins te zullen doneren aan Taiwan. De schenking is onderdeel van president Bidens plan om miljoenen prikken te leveren aan landen waar vaccintekorten heersen.

Marokko heropent vliegvelden, reisadvies Spanje aangepast

Een greep uit het nieuws uit het buitenland:

 • Marokko heropent per 15 juni de vliegvelden. Daarmee moeten staatsburgers in het buitenland makkelijker naar Marokko kunnen reizen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt. Dat melden internationale persbureaus. Ook mensen zonder de Marokkaanse nationaliteit worden weer toegelaten tot het land. Wel moeten zij ingeënt zijn tegen Covid-19 of een negatieve testuitslag kunnen overleggen.
 • Spanje past vanaf morgen (7 juni) de inreisvoorwaarden aan, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. Reizigers uit Nederland van 6 jaar of ouder moeten een negatieve test kunnen laten zien van maximaal 48 uur oud, dat was 72 uur. Ook een officieel vaccinatiebewijs of voldoende. Het reisadvies voor Spanje blijft grotendeels oranje. Alleen de Canarische eilanden en Balearen hebben kleurcode geel, waarvoor na thuiskomst geen test- en quarantaine-verplichting geldt.
 • Het aantal gemelde coronagevallen in India is aan het dalen. Op zaterdag waren er 114.460 nieuwe gevallen, het laagste aantal sinds twee maanden. Dit zorgt ervoor dat er sommige maatregelen mogelijk vanaf maandag weer worden opgeheven. Vanaf dan kunnen sommige markten en winkelcentra in New Delhi weer openen. Dat melden Indiase media zondag. Het aantal gezette vaccinaties in het land is aan het toenemen, maar volgens wetenschappers die persbureau Reuters noemt, gaat het waarschijnlijk nog steeds te langzaam waardoor het grootste deel van de inwoners nog niet gevaccineerd zal zijn als een derde coronagolf begint in het land.

Vanaf 15 juni moeten staatsburgers in het buitenland makkelijker naar Marokko kunnen reizen. Foto Fadel Senna/AFP

Opnieuw daling coronapatiënten ziekenhuizen, minder dan duizend mensen opgenomen

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen is in het ziekenhuis, is het afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Momenteel liggen 998 mensen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus, elf minder dan een dag eerder. Daarmee liggen voor het eerst sinds 6 oktober minder dan duizend coronapatiënten opgenomen, zo blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De ziekenhuizen bereikten hun piek eind april; toen ging het om ruim 2.700 opgenomen patiënten. Op de intensive cares worden momenteel 344 coronapatiënten verzorgd. Dat zijn er zeven minder dan op zaterdag. De bezetting op de overige coronaverpleegafdelingen daalde met vier tot 654.

Verder heeft het RIVM het afgelopen etmaal 1.596 nieuwe positieve coronatests geregistreerd en kreeg het drie meldingen van sterfgevallen. Niet al deze personen overleden in de afgelopen 24 uur; vaak worden meldingen van overlijden met enige vertraging aan het instituut doorgegeven.

Tsjechische douane houdt 140 reizigers urenlang vast wegens ‘vals reiscertificaat’

De luchthavenpolitie in Praag heeft zaterdagavond 140 mensen die vanuit Tunesië kwamen urenlang vastgehouden omdat de geldigheid van hun getoonde coronatestuitslag werd betwijfeld. Dat melden Tsjechische media, waaronder de nieuwssite Novinky.cz, zondag. De reizigers, allemaal Tsjechen en onder hen ook enkele kinderen, kwamen binnen op een vlucht uit Tunesië en waren kort voor de politiecontrole geland. Om het land in te kunnen, moesten ze opnieuw negatief op het coronavirus worden getest.

Het betrokken reisbureau vindt het „onbegrijpelijk” dat de tests door de douanemedewerkers ongeldig zijn verklaard en stelt dat deze gecertificeerd zijn. De fout ligt volgens die organisatie dan ook bij de Tsjechische autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek naar het incident ingesteld. „Als er een fout is gemaakt, moeten daaraan consequenties worden verbonden”, aldus de minister van het departement Jakub Kulhánek.

Het is niet voor het eerst dat reiscertificaten ongeldig worden verklaard op een Tsjechische luchthaven. Volgens de politie zijn eerder ook mensen betrapt met vermeende vervalste testverklaringen. Toch is het voor zover bekend de eerste keer dat in Tsjechië zoveel inzittenden van een vliegtuig opnieuw moeten worden getest.

Premier Johnson pleit voor vaccinatie van gehele wereldbevolking vóór eind 2022

Vóór eind 2022 moet wereldwijd iedereen die dat wil gevaccineerd kunnen zijn. Daarvoor pleit de Britse premier Boris Johnson, die andere leiders van de G7-landen vrijdag zal oproepen zich aan te sluiten bij dit voornemen. Dat schrijft de BBC zondag. Delegaties van de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Japan komen vanaf vrijdag bijeen voor een driedaagse G7-top in het Engelse Cornwall.

Het is de eerste fysieke bijeenkomst van de wereldleiders sinds de uitbraak van de coronapandemie. „Ik roep mijn mede-G7-leiders op om zich bij ons aan te sluiten om een ​​einde te maken aan deze verschrikkelijke pandemie”, aldus Johnson. Het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan vijfhonderd miljoen vaccindoses besteld. De injecties die overblijven, worden aan met name arme landen gedoneerd.

Ondertussen maken de Britse beleidsmakers zich zorgen over de zogeheten Delta-variant van het coronavirus, voorheen de Indiase variant genoemd. Deze mutatie is volgens de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock 40 procent besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. De Delta-variant is in het VK momenteel aan een opmars bezig en maakt de doorgang van de geplande versoepelingen op 21 juni onzeker. Dat zei de minister Hancock zondag in gesprek met Sky News. Afhankelijk van onder meer de besmettingscijfers besluiten de autoriteiten binnenkort of over ruim twee weken kan worden versoepeld.

Geboortejaar 1984 opgeroepen voor coronavaccinatie

Vanaf vandaag kunnen mensen die geboren zijn in 1984 een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zondag bekendgemaakt via Twitter. Vanaf 11.30 uur is de website om een afspraak te maken weer geopend voor mensen uit dat jaar.

In totaal zijn er ruim 10,2 miljoen prikken gezet in Nederland, zoals te zien is op het Coronadashboard van de overheid. Dit aantal is gebaseerd op de meest recente cijfers van vrijdag. Per dag krijgen nu gemiddeld ongeveer 164.000 mensen een prik.

Lees ook: Wie krijgt wanneer welk vaccin?

VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan

De Verenigde Staten doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan. Dat heeft een delegatie van drie Amerikaanse senatoren zondag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Taiwan, aldus Amerikaanse media. De schenking is onderdeel van een plan van president Joe Biden om wereldwijd miljoenen prikken te exporteren naar landen met een vaccintekort. Volgens de Amerikaanse senatoren heeft Taiwan „een dringende behoefte” aan vaccins; slechts drie procent van de ruim 23 miljoen Taiwanezen is ingeënt. Het eiland kampt momenteel met een opleving van het virus, waarbij sinds april ruim tienduizend coronagevallen zijn geconstateerd.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu, die de senatoren verwelkomde op de luchthaven in de hoofdstad Taipei, zei „verheugd” te zijn met hun komst. Hij verwees onder meer naar de gespannen betrekkingen met China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt. „Terwijl we ons best doen om vaccins te importeren, moeten we obstakels overwinnen om ervoor te zorgen dat deze levensreddende medicijnen binnenkomen zonder de problemen van Beijing”, aldus Wu. De Chinese autoriteiten hebben de druk op Taipei de afgelopen maanden opgevoerd, onder meer door met gevechtsvliegtuigen het luchtruim van Taiwan binnen te vliegen.

Ook zou China een overeenkomst tussen Taiwanese beleidsmakers en de Duitse fabrikant van het Pfizer/BioNTech-vaccin in januari hebben gedwarsboomd. Het contract voor de levering van miljoenen doses werd toen op de valreep door de Duitsers geannuleerd, volgens Taipei door sabotage van China. Beijing ontkent deze aantijgingen.

Mede door het hoge aantal coronabesmettingen in Taiwan is een vaccindonatie volgens de Amerikaanse delegatie „van cruciaal belang”. De schenking maakt deel uit van het voornemen van president Biden om eind juni wereldwijd 80 miljoen vaccindoses te doneren in het kader van het internationale vaccinatieverbond Covax van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondertussen is in de VS zelf zaterdag de 300 miljoenste prik gezet. Het aantal nieuwe coronabesmettingen en -doden zijn daar terug op het niveau van medio maart 2020.

De Amerikaanse senatoren Tammy Duckworth, Dan Sullivan en Chris Coons poseren met de Taiwanese Buitenlandminister Joseph Wu. Foto EPA

Welkom in een nieuw blog

NRC houdt elke dag het laatste nieuws bij over de coronacrisis in Nederland en het buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 5 juni:

 • Zaterdag was een dag van versoepelingen in Nederland: musea, bioscopen, restaurants en wellnesscentra konden weer open, al blijven regels voor een maximaal aantal bezoekers gelden.
 • De daling van het dagelijkse aantal gemelde coronabesmettingen zette zaterdag door: tussen vrijdag- en zaterdagochtend waren 2.160 nieuwe positieve tests gemeld bij het RIVM, 264 minder dan het etmaal daarvoor.
 • Het LCPS maakte bekend dat er 1.009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis lagen, van wie 351 patiënten op de intensive care. Die ic-bezetting is met 26 patiënten afgenomen ten opzichte van vrijdag.
 • In het Algemeen Dagblad vertelde RIVM-baas Jaap van Dissel dat het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar de verspreiding van het virus in de winter zal tegengaan. Dat zou blijken uit rekenmodellen van het R-getal.
 • Zestigplussers zijn vanaf zaterdag opnieuw opgeroepen voor een coronaprik, als zij die nog niet hebben gehad. Het RIVM wil proberen die mensen alsnog over te halen zich te laten inenten.
 • In België zullen alle 16- en 17-jarigen worden gevaccineerd, berichtte de Vlaamse zender VRT. En verder in het buitenland: de Indiase autoriteiten kondigden een voorzichtige heropening van de hoofdstad New Delhi en in Curaçao vervalt aankomende dinsdag de avondklok.
Lees hier het volledige blog van gisteren terug

De eerste bezoekers in het Rijksmuseum op zaterdag, de dag waarop Nederlandse musea weer open mochten dankzij een versoepeling van de coronaregels. Foto Olaf Kraak/ANP