Atlete Hassan verbreekt wereldrecord 10.000 meter met 10 seconden

Hengelo De 28-jarige wereldkampioen Sifan Hassan liep een tijd van 29.06,82. Dat is ruim tien seconden sneller dan de 29.17,45 van de Ethiopische Almaz Ayana in Rio de Janeiro in 2016.
Sifan Hassan wint de 10.000 meter en breekt daarmee een oud wereldrecord.
Sifan Hassan wint de 10.000 meter en breekt daarmee een oud wereldrecord. Foto Vincent Jannink/ANP

De 28-jarige atlete Sifan Hassan heeft bij de FBK Games in Hengelo het wereldrecord op de 10.000 meter verbeterd. De wereldkampioen liep op de langste baanafstand een tijd van 29.06,82. Dat is ruim tien seconden sneller dan de 29.17,45 die de Ethiopische Almaz Ayana in de olympische finale van 2016 in Rio de Janeiro behaalde.

Hassan profiteerde slechts zes rondjes van een gangmaker. Daarna nam ze zelf het tempo over en begon ze aan negentien eenzame ronden in het FBK stadion. Haar tempo stokte geen moment. Paarse ledlampjes die opflikkerden op de rand van de binnenbaan, begeleidden haar, zodat ze wist dat ze op recordschema liep. Hassan had aan het einde zelfs nog puf voor een flitsende slotronde. De snelheid is nog niet wat die moet zijn, maar met het uithoudingsvermogen zit het wel goed, zei Hassan in aanloop naar de FBK Games. Ook stelde ze beter in vorm te zijn dan ooit.

Hassan zette vorig jaar oktober in Hengelo 29.36,67 op de klokken na een 10.000 meter. Daarmee verbeterde toen ze het Europees record. Van die tijd snoepte ze zondag een halve minuut af. De 28-jarige atlete is niet alleen wereldkampioene op de 10.000 meter, maar ook op de 1.500 meter. Bovendien is ze houdster van het werelduurrecord met 18,930 kilometer. De geboren Ethiopische wil deze zomer op de Olympische Spelen in Tokio twee gouden medailles winnen: op 5.000 en 10.000 meter.

Lees ook dit interview met Hassan: ‘Ik heb pijn en verdriet gehad. Die delen van mijn leven wil ik liever niet zien’

Trainen op hoogte

Hassan bereidde zich voor op hoogte in de Amerikaanse staat Utah. Ze week uit naar Park City omdat ze in haar geliefde Portland niet optimaal kon trainen vanwege coronamaatregelen. „Maar ik had ook hoogte nodig om goed aan het uithoudingsvermogen te werken. De trainingen gingen heel goed daar en sterkten mij in de overtuiging dat ik het wereldrecord kon aanvallen.”

Na zes rondjes kwam ze alleen aan kop en toen moest Hassan nog negentien ronden. „Het was heel zwaar, vooral ook mentaal. Sommige kilometers had ik het echt moeilijk, maar ik kon me toch concentreren op die flikkerende ledlampjes aan de binnenkant van de baan”, zegt Hassan. „De laatste twee ronden heb ik zelfs het tempo verhoogd. Als je ook goed wil zijn op de 1.500 meter, dan moet je heel hard kunnen lopen in de slotfase.” (ANP)