Venetië demonstreert tegen het eerste cruiseschip, Curaçao schaft avondklok af

Demonstranten voeren in eigen bootjes mee met de MSC Orchestra, om hun onvrede te uiten tegen de cruiseschepen in Venetië. De industrie heeft een jaar stilgelegen.
Demonstranten voeren in eigen bootjes mee met de MSC Orchestra, om hun onvrede te uiten tegen de cruiseschepen in Venetië. De industrie heeft een jaar stilgelegen. Foto Marco Sabadin/AFP

Een greep uit ontwikkelingen elders:

  • Vanaf dinsdag 8 juni is geen avondklok meer van kracht in Curaçao. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath zaterdag bekendgemaakt. Die maatregel was sinds maart 2020 van kracht en gold vanaf 23.00, al werd dat tijdstip afgelopen week al opgeschoven naar 01.00 uur. Volgens persbureau ANP zijn de cijfers zo gunstig - in de afgelopen veertien weken zijn slechts elf nieuwe coronabesmettingen geconstateerd - dat de maatregel nu helemaal geschrapt kan worden. Voor Curaçaose ingezetenen worden ook andere regels versoepeld: iedereen die twee keer is gevaccineerd en uit een land met een laag risico komt, hoeft geen PCR of antigeen-test meer te laten uitvoeren.
  • In de Italiaanse stad Venetië is het eerste cruiseschip uitgevaren sinds de uitbraak van de pandemie. Dat gebeurde onder luid protest. Tientallen demonstranten in bootjes deden het grote schip de MSC Orchestra uitgeleide, met op vlaggen en spandoeken de boodschap ‘Grote schepen uit de lagune’. Zij willen dat de enorme schepen voortaan niet meer afmeren in Venetië of de lagune, maar dat er een aparte terminal komt zodat het werelderfgoed gespaard wordt. De cruiseindustrie lag in het afgelopen jaar stil, terwijl in 2019 daarvoor in Venetië nog ruim 600 schepen aanmeerden.
    De landelijke Federatie voor Toerisme maakte zaterdag bekend dat dankzij de geleidelijk opgeheven beperkingen deze zomer 20 procent meer toeristen in Italië worden verwacht dan vorig jaar. „Het zomerseizoen 2021 geeft de eerste tekenen van herstel in de sector: tussen juni en augustus worden 33 miljoen aankomsten en 140 miljoen overnachtingen in verwacht”, staat in een persverklaring van Assoturismo.
  • De ministers van het internationale samenwerkingsverband landen in Azië-Pacific (APEC) hebben afspraken gemaakt over de onderlinge doorvoer van Covid-19-vaccins. Doel van de handelsgroep is om het transport van de doses en aanverwante goederen via de havens te versnellen. De ministers van de 21 betrokken landen ontmoetten elkaar in Nieuw-Zeeland. Zij hebben ook toegezegd vrijwillige acties te overwegen om de kosten van de vaccins - vooral de kosten die samenhangen met de heffingen aan hun grenzen - te verlagen, om de pandemie te bestrijden.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: op zaterdag 2.160 nieuwe positieve tests bekend