Laatste nieuws coronacrisis

RIVM: op zaterdag 2.160 nieuwe positieve tests bekend

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Op deze plek bracht de redactie van NRC het nieuws over de laatste ontwikkelingen in de coronacrisis bijeen.

 • Zaterdag was een dag van versoepelingen in Nederland: musea, bioscopen, restaurants en wellnesscentra konden weer open, al blijven regels voor een maximaal aantal bezoekers gelden.
 • De daling van het dagelijks aantal gemelde coronabesmettingen zette zaterdag door: tussen vrijdag- en zaterdagochtend waren 2.160 nieuwe positieve tests gemeld bij het RIVM, 264 minder dan het etmaal daarvoor.
 • Het LCPS maakte bekend dat er 1.009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis lagen, van wie 351 patiënten op de intensive care. Die ic-bezetting is met 26 patiënten afgenomen ten opzichte van vrijdag.
 • In het Algemeen Dagblad vertelde RIVM-baas Jaap van Dissel dat het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar de verspreiding van het virus in de winter zal tegengaan. Dat zou blijken uit rekenmodellen van het R-getal.
 • Zestigplussers zijn vanaf zaterdag opnieuw opgeroepen voor een coronaprik, als zij die nog niet hebben gehad. Het RIVM wil proberen die mensen alsnog over te halen zich te laten inenten.
 • In België zullen alle 16- en 17-jarigen worden gevaccineerd, berichtte de Vlaamse zender VRT. En verder in het buitenland: de Indiase autoriteiten kondigden een voorzichtige heropening van de hoofdstad New Delhi en in Curaçao vervalt aankomende dinsdag de avondklok.

Volg hier het blog van zondag 6 juni

Venetië demonstreert tegen het eerste cruiseschip, Curaçao schaft avondklok af

Een greep uit ontwikkelingen elders:

 • Vanaf dinsdag 8 juni is geen avondklok meer van kracht in Curaçao. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath zaterdag bekendgemaakt. Die maatregel was sinds maart 2020 van kracht en gold vanaf 23.00, al werd dat tijdstip afgelopen week al opgeschoven naar 01.00 uur. Volgens persbureau ANP zijn de cijfers zo gunstig - in de afgelopen veertien weken zijn slechts elf nieuwe coronabesmettingen geconstateerd - dat de maatregel nu helemaal geschrapt kan worden. Voor Curaçaose ingezetenen worden ook andere regels versoepeld: iedereen die twee keer is gevaccineerd en uit een land met een laag risico komt, hoeft geen PCR of antigeen-test meer te laten uitvoeren.
 • In de Italiaanse stad Venetië is het eerste cruiseschip uitgevaren sinds de uitbraak van de pandemie. Dat gebeurde onder luid protest. Tientallen demonstranten in bootjes deden het grote schip de MSC Orchestra uitgeleide, met op vlaggen en spandoeken de boodschap ‘Grote schepen uit de lagune’. Zij willen dat de enorme schepen voortaan niet meer afmeren in Venetië of de lagune, maar dat er een aparte terminal komt zodat het werelderfgoed gespaard wordt. De cruiseindustrie lag in het afgelopen jaar stil, terwijl in 2019 daarvoor in Venetië nog ruim 600 schepen aanmeerden.
  De landelijke Federatie voor Toerisme maakte zaterdag bekend dat dankzij de geleidelijk opgeheven beperkingen deze zomer 20 procent meer toeristen in Italië worden verwacht dan vorig jaar. „Het zomerseizoen 2021 geeft de eerste tekenen van herstel in de sector: tussen juni en augustus worden 33 miljoen aankomsten en 140 miljoen overnachtingen in verwacht”, staat in een persverklaring van Assoturismo.
 • De ministers van het internationale samenwerkingsverband landen in Azië-Pacific (APEC) hebben afspraken gemaakt over de onderlinge doorvoer van Covid-19-vaccins. Doel van de handelsgroep is om het transport van de doses en aanverwante goederen via de havens te versnellen. De ministers van de 21 betrokken landen ontmoetten elkaar in Nieuw-Zeeland. Zij hebben ook toegezegd vrijwillige acties te overwegen om de kosten van de vaccins - vooral de kosten die samenhangen met de heffingen aan hun grenzen - te verlagen, om de pandemie te bestrijden.

Demonstranten voeren in eigen bootjes mee met de MSC Orchestra, om hun onvrede te uiten tegen de cruiseschepen in Venetië. De industrie heeft een jaar stilgelegen. Foto Marco Sabadin/AFP

Dag van versoepelingen: je mag weer naar…

… het café, de bioscoop en het museum: deze zaterdag mochten die gelegenheden de deuren weer openen. Ook restaurants, sportkantines en casino’s kunnen weer gasten ontvangen. Er zijn wel nog maatregelen van kracht in de binnenruimtes, zoals een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter. Voor privébezoeken geldt dat vanaf vandaag vier mensen thuis langs mogen komen.

Deze versoepelingen zouden eigenlijk vanaf woensdag 9 juni gelden. Het kabinet besloot het pakket eerder van kracht te laten gaan vanwege de recente gunstige ontwikkelingen van de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen.

Dalingen in opnames op de IC’s en in de klinieken

Er liggen zaterdag 1.009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis in Nederland, dat is 56 minder dan de vorige dag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat weten dat 351 van die patiënten op de intensive care liggen, een afname van 26 in vergelijking met vrijdag. Er liggen 658 Covid-patiënten in de kliniek, dertig minder dan vrijdag.

Volgens het LCPS vertonen zowel de cijfers voor de IC-bezetting als die in de kliniek een dalende trend.

RIVM: op zaterdag 2.160 nieuwe positieve tests bekend

Tussen vrijdagochtend en zaterdag 10.00 uur heeft het RIVM 2.160 nieuwe meldingen van een positieve coronatest ontvangen. Dat blijkt uit cijfers die worden gepubliceerd op het coronadashboard. Dat zijn er 264 minder dan een dag eerder. In dezelfde periode zijn negen sterfgevallen gemeld. Dat betekent niet direct dat dat sterfgevallen in de afgelopen 24 uur betreft, want die informatie wordt vaak met enkele dagen vertraging verwerkt.

België gaat 16- en 17-jarigen inenten, VS sturen vaccins naar Zuid-Korea

Het belangrijkste nieuws over het coronavirus uit het buitenland.

 • België gaat alle zestien- en zeventienjarigen inenten, zo is volgens de Vlaamse zender VRT besloten door de ministers van Volksgezondheid. Zij zullen worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Jonge risicopatiënten worden meteen opgenomen in de vaccinatiecampagne, terwijl gezonde zestien- en zestienjarigen pas een uitnodiging krijgen als alle volwassenen in het land aan de beurt zijn geweest. In België steeg het officiële dodental door corona zaterdag tot boven de 25.000, meldde gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames in het land neemt in snel tempo af. Er liggen nu nog ruim 1.000 coronapatiënten op een verpleegafdeling of IC.
 • Een Amerikaans militair vliegtuig met meer dan een miljoen doses van het Janssen-vaccin is zaterdag geland op het vliegveld van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De door de Verenigde Staten geschonken vaccins zijn bedoeld voor reservisten en defensiemedewerkers. Volgens beide landen is de schenking een bevestiging van het bondgenootschap tussen de twee landen, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. In het land zijn ook tienduizenden Amerikaanse militairen gelegerd, die samenwerken met het Zuid-Koreaanse leger.
 • De winkels en markten in de Indiase hoofdstad New Delhi gaan vanaf maandag weer open. Ook gaat de metro weer rijden op halve capaciteit, bevestigt Delhi-minister Arvind Kejriwal tegenover de Indiase krant The Times of India. Het besluit volgt zaterdag op het laagste aantal nieuwe besmettingen in twee maanden tijd. Ziekenhuizen in de stad kampten de afgelopen weken met tekorten aan zuurstof en ziekenhuisbedden. De stad is volgens Kejriwal klaar om in de toekomst een piek van 37.000 nieuwe gevallen per dag aan te kunnen, meldt persbureau Reuters. Tot nu toe was de hoogste piek 28.395 nieuwe besmettingen, op 20 april.

Servië begonnen met productie Spoetnik-vaccin

Servië is vrijdag officieel begonnen met het produceren van het Russische Spoetnik V-vaccin tegen Covid-19. In het Torlak-instituut in Belgrado werd met een druk op de knop de productie opgestart, terwijl de Servische president Aleksandar Vučić en de Russische president Vladimir Poetin aanwezig waren via een videoverbinding.

Volgens de staatstelevisie RTS zouden er donderdag ingrediënten voor het vaccin vanuit Rusland in Servië zijn aangekomen. Binnen tien dagen zouden de eerste Spoetnik-vaccins uit de Servische fabriek van de band moeten rollen. Servië is het eerste land in Europa dat het Russische vaccin gaat maken. Het Balkanland gebruikt voor het inenten van de bevolking ook de Chinese Sinopharm-vaccins, BioNTech/Pfizer en AstraZeneca.

Het Spoetnik-vaccin is niet goedgekeurd door het Europese geneesmiddelinstituut EMA. Slowakije en Hongarije zijn de enige landen uit de Europese Unie die het vaccin gebruiken. Servië heeft goede politieke banden met Rusland, terwijl het formeel streeft naar toetreding tot de EU.

Lees ook: Servië deelt kwistig vaccins uit. Serviërs zelf zijn niet happig

Ongevaccineerde zestigplussers opnieuw opgeroepen voor coronaprik

Mensen van zestig jaar en ouder worden vanaf zaterdag opnieuw opgeroepen voor een coronaprik, als zij nog niet gevaccineerd zijn. Het RIVM wil hen samen met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alsnog overhalen zich te laten inenten, om zoveel mogelijk mensen te beschermen tegen het coronavirus. Een deel van de zestigplussers weigerde inenting met het AstraZeneca-vaccin uit vrees voor mogelijke bijwerkingen. In deze ronde zal worden ingeënt met het middel van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Negentigplussers krijgen als eerste een herhaaloproep in de brievenbus, vanaf 11 juni volgen van oud naar jong de andere zestigplussers. In totaal gaat het om zo’n 970.000 mensen. Mensen tussen de 60 en 64 jaar kunnen vanaf zaterdag wel al online en telefonisch een afspraak inplannen. Eind juni krijgen zij ook als laatste groep zestigplussers een herhaaloproep thuisgestuurd.

Het kan zijn dat sommige mensen al gevaccineerd zijn en toch een uitnodiging ontvangen. Dit komt doordat niet alle vaccinatiegegevens goed geregistreerd staan. Wie al gevaccineerd is, kan de uitnodiging weggooien. Ten minste 85 procent van de 65-plussers heeft minstens één vaccinatie gekregen, meldt het RIVM.

Zo’n 970.000 zestigplussers krijgen de komende weken een herhaaloproep voor een coronaprik. Foto Robin Utrecht / ANP

Van Dissel: vaccineren kinderen vanaf 12 jaar vermindert virusverspreiding in de winter

Het toedienen van het coronavaccin aan kinderen ouder dan 12 jaar vermindert de virusverspreiding in de winter. Dat stelt RIVM-baas Jaap van Dissel zaterdag in een interview met het Algemeen Dagblad. Volgens de rekenmodellen van het RIVM zou het R-getal, dat aanduidt aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus overdraagt, met zo’n 15 procent afnemen.

In de Verenigde Staten en Canada worden kinderen vanaf 12 jaar al gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Nederland heeft nog geen besluit genomen met betrekking tot het vaccineren van kinderen, in tegenstelling tot landen als Duitsland en Polen. Het Pfizer-vaccin werd onlangs door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd voor kinderen ouder dan 12 jaar. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over het inenten van jongeren, waarop het kabinet een besluit zal nemen.

Of er een nieuwe coronagolf komt in de winter, hangt volgens Van Dissel af van factoren als de vaccinatiegraad, de duur van immuniteit en de mogelijke komst van nieuwe coronavarianten. In de krant zegt de viroloog dat Nederland er goed aan zou doen verder te kijken dan de eigen grenzen en bijvoorbeeld vaccins te leveren aan andere landen, om zo nieuwe mutaties tegen te gaan.

RIVM-baas Jaap van Dissel op weg naar een technische briefing in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Nieuwe versoepelingen: musea, theaters en horeca weer open

Met het openen van onder meer musea, theaters en bioscopen keert Nederland zaterdag weer een beetje meer terug naar het leven zoals het was voor het begin van de coronapandemie. Cafés en restaurants mogen weer binnen klanten ontvangen in plaats van alleen buiten op het terras en mogen bovendien langer openblijven.

Onder voorwaarden mogen sauna’s en wellnesscentra weer open, net als de casino’s. Attractieparken kunnen de binnenruimtes weer in gebruik nemen. De anderhalvemeterregel geldt nog steeds, daarom mag overal maar een maximum aantal bezoekers aanwezig zijn. Thuis mogen maximaal vier mensen tegelijk op bezoek komen en de maximale groepsgrootte buiten is eveneens op vier vastgesteld.

De versoepelingen waren gepland voor 9 juni, maar omdat het kabinet vond dat de besmettingscijfers voldoende snel dalen, gingen ze vervroegd in.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Ziekenhuizen kunnen vanaf maandag hun capaciteit terugschalen naar het niveau van voor de coronacrisis, besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen is de afgelopen tijd fors gedaald. Het aantal positieve coronatests dat tussen donderdag- en vrijdagavond gemeld werd, was lager dan in het etmaal ervoor.
 • Ook voor mensen die langer dan een half jaar geleden besmet zijn geweest met het coronavirus, geldt dat één vaccin ze genoeg beschermt tegen Covid-19, zegt demissionair minister Hugo de Jonge.
 • Een medisch team van 23 mensen is vanuit Nederland naar Suriname vertrokken, om daar hulpmiddelen af te leveren en te kijken wat er nodig is om de situatie onder controle te krijgen. Naast medici gaat Nederland ook vaccinaties naar Suriname sturen.
 • De rechtbank heeft in twee korte gedingen tegen de staat besloten dat de voorwaarden die het demissionaire kabinet heeft verbonden aan de heropening van de sportscholen, niet onrechtmatig zijn. Sportscholen moeten zich dus aan de voorwaarden houden.
 • Reizigers nemen weer vaker de trein, ziet de NS. Het aantal reizigers liep sinds de reisadviesversoepeling van 19 mei op tot zo’n 60 procent van het aantal mensen dat de trein nam in dezelfde periode vóór de coronacrisis.
 • Fysieke winkels, met name sportwinkels, kleding- en meubelzaken, zien een grote toename in omzet sinds de versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees hier het hele blog van vrijdag 4 juni terug: NS: reizen met trein neemt weer toe