Servië begonnen met productie Spoetnik-vaccin

Servië is vrijdag officieel begonnen met het produceren van het Russische Spoetnik V-vaccin tegen Covid-19. In het Torlak-instituut in Belgrado werd met een druk op de knop de productie opgestart, terwijl de Servische president Aleksandar Vučić en de Russische president Vladimir Poetin aanwezig waren via een videoverbinding.

Volgens de staatstelevisie RTS zouden er donderdag ingrediënten voor het vaccin vanuit Rusland in Servië zijn aangekomen. Binnen tien dagen zouden de eerste Spoetnik-vaccins uit de Servische fabriek van de band moeten rollen. Servië is het eerste land in Europa dat het Russische vaccin gaat maken. Het Balkanland gebruikt voor het inenten van de bevolking ook de Chinese Sinopharm-vaccins, BioNTech/Pfizer en AstraZeneca.

Het Spoetnik-vaccin is niet goedgekeurd door het Europese geneesmiddelinstituut EMA. Slowakije en Hongarije zijn de enige landen uit de Europese Unie die het vaccin gebruiken. Servië heeft goede politieke banden met Rusland, terwijl het formeel streeft naar toetreding tot de EU.

Lees ook: Servië deelt kwistig vaccins uit. Serviërs zelf zijn niet happig Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel: vaccineren kinderen vanaf 12 jaar vermindert virusverspreiding in de winter