Ongevaccineerde zestigplussers opnieuw opgeroepen voor coronaprik

Zo'n 970.000 zestigplussers krijgen de komende weken een herhaaloproep voor een coronaprik.
Zo'n 970.000 zestigplussers krijgen de komende weken een herhaaloproep voor een coronaprik. Foto Robin Utrecht / ANP

Mensen van zestig jaar en ouder worden vanaf zaterdag opnieuw opgeroepen voor een coronaprik, als zij nog niet gevaccineerd zijn. Het RIVM wil hen samen met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alsnog overhalen zich te laten inenten, om zoveel mogelijk mensen te beschermen tegen het coronavirus. Een deel van de zestigplussers weigerde inenting met het AstraZeneca-vaccin uit vrees voor mogelijke bijwerkingen. In deze ronde zal worden ingeënt met het middel van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Negentigplussers krijgen als eerste een herhaaloproep in de brievenbus, vanaf 11 juni volgen van oud naar jong de andere zestigplussers. In totaal gaat het om zo’n 970.000 mensen. Mensen tussen de 60 en 64 jaar kunnen vanaf zaterdag wel al online en telefonisch een afspraak inplannen. Eind juni krijgen zij ook als laatste groep zestigplussers een herhaaloproep thuisgestuurd.

Het kan zijn dat sommige mensen al gevaccineerd zijn en toch een uitnodiging ontvangen. Dit komt doordat niet alle vaccinatiegegevens goed geregistreerd staan. Wie al gevaccineerd is, kan de uitnodiging weggooien. Ten minste 85 procent van de 65-plussers heeft minstens één vaccinatie gekregen, meldt het RIVM.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel: vaccineren kinderen vanaf 12 jaar vermindert virusverspreiding in de winter