Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘De schurken van Booking.com zijn er met ons geld vandoor”, schreef Esther Postema na het nieuws dat de top van dat bedrijf de eigen bonusregels had aangepast om ondanks staatssteun in het coronajaar te kunnen incasseren. Ze was niet de enige. Zelfverrijking bij de vakantiesite, maar ook in de mondkapjeshandel, was het onderwerp waarover in onze mailbox de meeste verontwaardiging ontstond. Enkele dagen voordat het bedrijf aankondigde de loonsteun terug te betalen, riep Postema in haar brief op tot een consumentenboycot. „Bijkomend voordeel: als we onze overnachting direct bij het hotel naar keuze boeken, houdt dat etablissement – met misschien wél een deugdzame directie – er meer aan over.”

Vraag blijft of de „schunnige besteding van belastinggeld” niet „voorkomen had kunnen worden”, schrijft Frank van der Starre. Hij geeft zelf het antwoord: „Door vooraf duidelijke voorwaarden te verbinden aan het steunpakket.” We hadden kunnen leren van eerdere kwesties, meent hij. Van de banken die staatssteun kregen, bijvoorbeeld. Maar terugvorderen kon nu eenmaal niet, meende minister Koolmees. „Vergelijk dit eens met de meedogenloze wijze waarop diezelfde overheid vermeende toeslagen- en uitkeringsfraudeurs behandelt”, schreef Kees Sterk. „Als het om de eigen burgers gaat, is er geen enkel beletsel om geld terug te vorderen, of dit nu terecht of onterecht is.”

Dit sentiment leeft ook rond de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Cor de Back wijst op al zijn CDA-contacten („natuurlijk heel toevallig”). Met voorfinanciering en geheimhouding wil „iedereen wel voor ondernemer [...] spelen”, concludeert Rogier Witlox. „Deze deal is door en door corrupt”, vindt hij. „Hoog tijd voor nader onderzoek naar andere deals van dit ministerie. Wie weet wat voor lijken er nog uit de kast komen.”

chef Opinie