Gewapende milities doden ruim 130 burgers in noorden van Burkina Faso

Jihadisme Van vrijdag op zaterdag werden in korte tijd twee dorpen aangevallen door ‘gewapende individuen’. De president heeft een periode van nationale rouw afgekondigd.
Het Franse leger op patrouille in het noorden van Burkina Faso, als onderdeel van de Barkhane-operatie om terrorisme in de Sahel te bestrijden.
Het Franse leger op patrouille in het noorden van Burkina Faso, als onderdeel van de Barkhane-operatie om terrorisme in de Sahel te bestrijden. Foto Michele Cattani/AFP

Gewapende milities hebben in Burkina Faso ruim 130 burgers gedood bij aanvallen in het noorden van het land. Internationale persbureaus melden zaterdag op basis van een regeringsverklaring dat de aanvallers „in de nacht van vrijdag op zaterdag in slechts een paar uur tijd” twee dorpen hebben aangevallen. President Roch Marc Christian Kaboré heeft 72 uur van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers „van deze barbaarse daad” te herdenken.

De aanvallen werden door „gewapende individuen” uitgevoerd op twee dorpen in de provincie Yagha, een gebied dat grenst aan Mali en Niger. Eerder op zaterdag werd verspreidde de regering een „voorlopige inschatting” van 114 doden, dat in de loop van de dag verder is opgelopen. Er zijn volgens persbureau Reuters nog tientallen gewonden.

Een van de twee dorpen, Solhan, is zeer zwaar getroffen: hier vielen zeker honderd slachtoffers en zijn huizen in brand gestoken. Persbureau AFP meldt op basis van een anonieme bron dat de aanvallers onder meer afkwamen op een post waar lokale civiele hulptroepen waren verzameld, die het leger proberen bij te staan tegen de dreiging van milities.

Lees ook: ‘Terreurfilialen’ beleven hoogtijdagen in Afrika

In zijn verklaring laat Kaboré weten dat het leger extra troepen naar het gebied heeft gestuurd om daders op te sporen. Volgens persbureau Reuters is de aanval op Solhan de dodelijkste aanslag in Burkina Faso sinds 2015. In Yagha, en in de buurlanden, zijn al jaren jihadistische groeperingen actief die banden hebben met Al-Qaida dan wel Islamitische Staat. De Sahellanden werken samen om te proberen de groepen te bestrijden. Sinds 2014 is onder de noemer Barkhane een internationale troepenmacht actief met datzelfde doel, onder leiding van het Franse leger.

De president sloot zijn steunbetuiging aan nabestaanden van de aanvallen af met de boodschap dat hij hoopt dat de burgers van Burkina Faso „verenigd blijven” tegen terrorisme. António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, stelt in een officiële reactie dat hij de aanvallen „verafschuwt” en „veroordeelt”. Hij roept de VN-lidstaten en de internationale gemeenschap zich extra in te zetten „in de strijd tegen gewelddadig extremisme en de onaanvaardbare menselijke tol ervan”.