G7-landen bereiken akkoord over wereldwijde taks voor multinationals

Belastingparadijzen Met een wereldwijd minimumtarief van 15 procent wil de G7 belastingontwijking in belastingparadijzen tegengaan. Het moet een decennialange „race naar de bodem” beëindigen.
De G7-ministers op het bordes van het Lancaster House in Londen, voorafgaand aan de G7-top van zaterdag 5 juni.
De G7-ministers op het bordes van het Lancaster House in Londen, voorafgaand aan de G7-top van zaterdag 5 juni. Foto Henry Nicholls/Hollandse Hoogte

De G7, een groep van zeven belangrijke industrielanden, is zaterdag in Londen tot een akkoord gekomen voor de invoering van een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven die internationaal actief zijn. Dat meldt persbureau Reuters. Een minimum belastingtarief van 15 procent moet ervoor gaan zorgen dat de multinationals vennootschapsbelasting betalen in de landen waar zij actief zijn, in plaats van op plekken waar minder belasting wordt geheven. Het zaterdag gesloten akkoord is de eerste stap naar een wereldwijd akkoord, waar in oktober bij een G20-bijeenkomst over gesproken gaat worden.

Volgens de Britse minister van Financiën Rishi Sunak is het een „historisch” akkoord waar jarenlang over is onderhandeld. Met het minimum tarief zou een decennialange „race naar de bodem”, waarbij landen hun belastingen verlaagden om multinationals aan te trekken, kunnen worden beëindigd. In de officiële tekst van het akkoord staat volgens Reuters dat de G7-landen (Amerika, Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Japan) zich zullen inzetten voor een minimumbelasting van 15 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over een gelijkwaardige verdeling van de landen waarin bij een bedrijf belasting wordt geheven.

Landen zijn al lang op zoek naar een manier om multinationals te kunnen belasten. Vooral bedrijven die wereldwijd internetdiensten aanbieden wisten de laatste decennia handig gebruik te maken van lagere tarieven in belastingparadijzen. De plannen voor een internationaal akkoord rond de invoering van een minimumbelasting werden onlangs versneld, nadat de Amerikaanse president Joe Biden een wereldwijde taks zei te steunen. Zijn voorganger Donald Trump was hier tijdens zijn ambtstermijn een uitgesproken tegenstander van.

Techbedrijven

Lees ook: Webreus Amazon betaalde het afgelopen jaar 0 euro winstbelasting in Europa. De vraag is: hoelang staan overheden dit nog toe?

De Britse minister Sunak heeft zaterdag laten weten dat het moeilijk is de impact van G7-afspraken in te schatten, citeert persbureau Reuters: „We moeten nog binnen de G20 een akkoord bereiken, met een bredere groep landen.” Zijn Franse collega Bruno le Maire wil dat in de komende maanden wordt gewerkt „aan een zo hoog mogelijke minimumbelasting” voor de bedrijven.

Ook moet nog duidelijk worden voor welke bedrijven een dergelijke taks gaat gelden. In de verklaring van de zeven landen wordt melding gemaakt van „de grootste en meest winstgevende techbedrijven”. Europese landen willen al langer meer mogelijkheden om belastingen te innen bij Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon. Juist dat laatste bedrijf noteert lagere winstmarges dan de meeste andere techbedrijven, waardoor het mogelijk de nieuwe afspraken zou kunnen omzeilen. Een woordvoerder van Amazon noemt het resultaat van de G7 „een welkome stap”. Ook Google laat weten het toe te juichen dat „landen samenwerken om een eerlijk, duurzaam akkoord te realiseren en internationale belastingregels te vernieuwen”.