Ziekenhuizen schalen vanaf maandag IC-capaciteit af

Vanaf maandag zijn er landelijk in principe 1.150 bedden op de ic.
Vanaf maandag zijn er landelijk in principe 1.150 bedden op de ic. Foto Marcel van den Bergh

Ziekenhuizen kunnen hun capaciteit voor de intensive care afschalen naar het niveau van voor de crisis. Vanaf maandag kan de landelijke capaciteit teruggebracht worden naar minimaal 1.150 bedden, heeft het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vrijdag besloten.

Het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen is de afgelopen tijd fors gedaald en de daling zet door. Vrijdag lagen 688 patiënten op de verpleegafdelingen, 377 mensen zijn op de IC verzorgd. Tussen de ziekenhuizen zijn ook steeds minder overplaatsingen van Covid-patiënten.

De verschillende regio’s kunnen er nog wel zelf voor kiezen om meer plekken op de IC te hanteren. Het LNAZ vraagt de regio’s daarnaast om te blijven helpen bij het opvangen en regionaal verspreiden van coronapatiënten. Op die manier moet de zorg toegankelijk blijven. Dan blijft er ook ruimte over voor ziekenhuizen om zorg in te halen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuizen schalen vanaf maandag ic-capaciteit af