VK scherpt reisvoorschriften naar Portugal aan wegens coronavariant

De Britse autoriteiten scherpen vanaf dinsdag de reisvoorschriften naar Portugal aan. Het Zuid-Europese land wordt door heel het Verenigd Koninkrijk als oranje gebied bestempeld, wat inhoudt dat reizigers bij terugkomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in quarantaine moeten. Dat meldt de BBC vrijdag.

Aanleiding voor de aanscherping is het stijgende aantal dagelijkse coronagevallen in Portugal. Die toename komt mogelijk deels door de verspreiding van de zogeheten delta-coronavariant, die de Wereldgezondheidsorganisatie tot eind vorige week de Indiase mutatie noemde. Deze variant, die waarschijnlijk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, is in Portugal 68 keer geconstateerd. In het Verenigd Koninkrijk is de delta-mutatie momenteel dominant en verantwoordelijk voor 75 procent van alle coronabesmettingen.

Portugal wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als geel gebied beschouwd. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer niet in quarantaine hoeven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Omzet in winkels gestegen na versoepelingen coronamaatregelen