Venezuela haalt uit naar VS om ontbreken op donorlijst, Bernal test positief

De Venezolaanse president Nicolas Maduro in 2020.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro in 2020. Foto Manaure Quintero/Reuters

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

  • De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft uitgehaald naar de Verenigde Staten, omdat Venezuela niet op de Amerikaanse donorlijst staat voor vaccins. Volgens Maduro hebben de VS „miserabele gevoelens over ons”, zo zei hij in een videoboodschap. De Amerikaanse president Joe Biden is van plan 25 miljoen doses vaccin te doneren aan landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Amerika zal zo’n zes miljoen doses verschepen naar het zuidelijke deel van het continent, maar Venezuela behoort tot frustratie van Maduro niet tot de ontvangers.
  • De Colombiaanse wielrenner Egan Bernal heeft positief getest op het coronavirus. Daardoor kan de winnaar van de Giro d’Italia niet naar zijn thuisland afreizen en daardoor gaan de huldigingen voor zijn wielerwinst ook niet door. Bernal zit in quarantaine in Monaco. Zondag kroonde hij zich tot Giro-winnaar na een eindzege in Milaan. Tijdens de Giro heeft geen enkele renner positief getest. Bernal doet niet mee aan de Tour de France. Wel hoopt hij deel te nemen aan de Vuelta.
  • Myanmar meldt het hoogste aantal coronabesmettingen sinds 1 februari, de dag dat militairen een staatsgreep pleegde en de macht in handen kregen. Vrijdag werden volgens persbureau Reuters 212 positieve gevallen geregistreerd. Waarschijnlijk is een deel van de besmettingen afkomstig uit het grensgebied met India. Ook zouden volgens zorgautoriteiten drie coronagerelateerde doden zijn gevallen. Artsen vermoeden dat het daadwerkelijke aantal een stuk hoger ligt, maar veel zorgmedewerkers en artsen kunnen geen tests uitvoeren omdat ze werkstakingen hielden uit protest tegen de coup. In de week voor de staatsgreep kwamen er duizenden positieve tests binnen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NS: reizen met trein neemt weer toe