In beeld

Scheepsramp wordt milieuramp op stranden van Sri Lanka

Een milieuramp voor de kust van Sri Lanka nadert. Een schip met meer dan 25 ton chemicaliën in bijna 1500 containers met chemicaliën aan boord is woensdag begonnen te zinken. Dat is een dag nadat een grote brand op het schip na twaalf dagen eindelijk was geblust. Tijdens de brand zijn al drie miljard kleine plastic bolletjes in zee beland, die aan de kust aanspoelen. Olie en chemicaliën lekken langzaam de zee in.
Aan de kust van Sri Lanka zijn rookpluimen te zien en knallen te horen. Op 20 mei kwam een vrachtschip, de slechts enkele maanden oude MV X-Press Pearl, in brand te staan. Vijf dagen later vond een grote ontploffing plaats, waarna de bemanning werd geëvacueerd. Twee leden raakten gewond en kwamen in het ziekenhuis terecht.
Eranga Jayawardena/AP Photo
Blusschepen rondom het brandende schip. De Sri Lankaanse brandweer kon het vuur na twaalf dagen blussen. Het ontstaan van de brand heeft waarschijnlijk te maken met lekkende chemicaliën die uit een container lekten. Wat er precies mis ging, is nog onduidelijk. Afgelopen woensdag werd het gebluste schip naar dieper water gesleept. Toen ging het nog een keer mis: het schip begon te zinken.
Sri Lankan Air Force Media Handout/EPA
Container op het strand. Sinds de dag van de explosie vallen containers van het schip, die aanspoelen op het strand. Het schip vervoer 1486 containers.
Ishara S. Kodikara/AFP)
De Sri Lankaanse marine begint een opruimactie. In de containers droeg het schip onder andere 25 ton salpeterzuur en andere chemicaliën. Ook was 378 ton olie aan boord.
Lakruwan Wanniarachchi/AFP
De Sri Lankaanse kust ligt bezaaid met plastic granulaat, kleine balletjes die worden gebruikt bij de productie van onder andere plastic tasjes. Opruimacties gaan met de hand.
Lakruwan Wanniarachchi/AFP
Terwijl het schip nog brandt, helpt de bevolking met het opruimen van aangespoelde vracht.
Eranga Jayawardena/AP Photo
Een krab kruipt over het plastic granulaat. Sri Lankaanse autoriteiten spreken over de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land. De meest acute schade komt op dit moment van de drie miljard kleine plasticdeeltjes die aanspoelen. Deze zijn niet afbreekbaar.
Eranga Jayawardena/AP Photo
In beschermende pakken beginnen marineleden aan het opruimen van het strand.
Chamila Karunarathne/EPA
Terwijl marineleden in pakken de kust vrijmaken van plastic, blijft plastic in golven aanspoelen.
Ishara S. Kodikara/AFP
Marineleden beginnen aan een opruimactie van bergen plastic. X-Press Feeders, het bedrijf dat eigenaar was van het schip, gaat machines leveren om te helpen. Vooralsnog komt hulp vooral van duizenden militairen, die het plastic handmatig in zakken scheppen.
Lakruwan Wanniarachchi/AFP
Terwijl opruimacties in gang gezet zijn, heeft de overheid gezegd juridische stappen te nemen. „Als de ramp gebeurde door nalatigheid, moeten de verantwoordelijken gestraft worden", zei minister van milieu Mahinda Amaraweera.
Chamila Karunarathne/EPA
Een man toont een dode vis die vol zit met plastic. Naarmate chemicaliën en olie de zee in lekken, zal dat nog extra bijdragen aan de milieuschade.
Chamila Karunarathne/EPA
De regering heeft een visverbod ingesteld rond een kustgebied met een lengte van 80 kilometer. Dat terwijl de bevolking sterk afhankelijk is van visserij. Intussen blijven dode vissen, krabben en vogels aanspoelen.
Chamila Karunarathne/EPA
Een aangespoelde dode krab, omgeven door plastic granulaat. Sri Lankaanse milieuorganisaties hebben een onderzoek naar de totale impact van de chemische en plastic vervuiling op het ecosysteem gestart.
Chamila Karunarathne/EPA
Vooralsnog helpen vooral duizenden marineleden bij de opruimactie. De lockdown in Sri Lanka bemoeilijkt verdere grootschalige hulpacties. De Marine Environmental Protection Authority (MEPA) maakt zich onder andere zorgen om de grote schade voor viskwekerijen in ondiepe wateren en lagunes.
Chamila Karunarathne/EPA
Een piloot kijkt vanuit de cockpit van een Bell 212 helikopter naar het wrak. De Sri Lankaanse luchtmacht zette helikopters in om te helpen bij het het blussen van de brand. Deze helikopters verspreiden een chemische stof over de boot die de brand helpt te blussen. Buurland India stuurt drie schepen om de milieuschade enigszins te beperken. Ook het Nederlandse bedrijf Smit is opgeroepen om te helpen, en was al betrokken bij de versleping naar dieper water. Smit is gespecialiseerd in sleepdiensten, berging van scheepswrakken en bescherming van het milieu bij scheepsongelukken.
Sri Lanka Airforce Media/REUTERS
Sinds woensdag zinkt het scheepswrak, steeds meer chemicaliën stromen de zee in. De totale milieuschade is nog moeilijk in te schatten, zegt Sri Lankaanse milieubescherming.
Sri Lanka Airforce Media/Reuters