Rechtbank: voorwaarden voor heropening sportscholen niet onrechtmatig

Foto Remko de Waal/ANP

De voorwaarden die het demissionaire kabinet op 19 mei heeft verbonden aan het heropenen van de sportscholen, zijn niet onrechtmatig. Dat heeft de Haagse rechtbank vrijdag geoordeeld in twee verschillende korte gedingen tegen de staat. Deze zijn aangespannen door een groep van zestig sportscholen en Stichting Fitness Is Medicijn. De uitspraak betekent dat sportscholen zich voorlopig moeten houden aan de voorwaarden voor opening.

Stichting Fitness Is Medicijn en zestig sportscholen eisten volledige heropening. Sinds tweeënhalve week zijn binnensporten weer toegestaan, maar per ruimte geldt een maximum van dertig personen en moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Volgens de eisers heeft het demissionaire kabinet met de gestelde voorwaarden onvoldoende oog voor hun financiële situatie en het belang van sporten voor de volksgezondheid. Ook zou het kabinet niet genoeg hebben aangetoond dat de maatregelen noodzakelijk zijn.

De rechter heeft de staat vrijdag in het gelijk gesteld. De voorwaarden dienen „een legitiem doel”, namelijk om het aantal nieuwe coronabesmettingen te beperken. Als al sprake is van het inperken van grondrechten, zoals de bewegingsvrijheid, is dat volgens de rechter „noodzakelijk en proportioneel”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kinderombudsman: organiseer sociale activiteiten op school voor mbo’ers