Pandemie

Van Ark: mondkapjesdeals waren voorgefinancierd door VWS

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig voorjaar tien ‘mondkapjesdeals’ volledig voorgefinancierd om er zeker van te zijn dat Nederland de mondkapjes daadwerkelijk zou bemachtigen. Dat zei demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) donderdag in de Tweede Kamer. Ook de deal die Sywert van Lienden met zijn BV Relief Goods Alliance sloot en waarmee hij 40 miljoen mondkapjes voor Nederland regelde, werd vooraf betaald door de overheid. Follow the Money onthulde maandag dat Van Lienden daar 9 miljoen euro aan overhield. Volgens Van Ark is het voorfinancieren van deals „een gebruikelijke gang van zaken in een pandemie”. Ze benadrukte dat haar ministerie vorig jaar maart onder grote druk stond om zo snel mogelijk mondkapjes te bemachtigen. (NRC)