Omzet in winkels gestegen na versoepelingen coronamaatregelen

Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam.
Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam. Foto Phil Nijhuis/ANP

Het versoepelen van de coronamaatregelen heeft geleid tot een grotere omzet in de fysieke winkels. Sportwinkels, kleding- en meubelzaken zien allemaal een flinke stijging van de bestedingen. Dat maakt ABN Amro vrijdag bekend op basis van pinbetalingen van 28 april tot eind mei.

Niet-essentiële winkels zijn sinds 28 april weer open. Sindsdien „floreren” die winkels, schrijft de bank. Zo is de verkoop van kleding verschoven van online naar de fysieke winkel. Online daalde de omzet met 8 procent, terwijl de fysieke winkels 71 procent meer omzet hebben dan in de vergelijkbare periode voor de versoepelingen. Meubelzaken zagen hun omzet met 85 procent stijgen, fysieke sport- en elektronicazaken zagen hun omzet verdubbelen. Ook doe-het-zelfzaken blijven het goed doen: de omzet is gestegen met bijna 70 procent. „De opleving bij deze branches is eenvoudig te verklaren”, schrijven de onderzoekers. „De omzet die tijdens de lockdown kon worden behaald door op afspraak te winkelen en click & collect valt in het niet bij de normale openstelling sinds eind april.”

Toch zijn consumenten niet helemaal teruggekeerd naar hun oude winkelgedrag, blijkt uit het onderzoek. Online boodschappen doen lijkt gemeengoed te worden. Voor de supermarkten en voedingsspeciaalzaken pakken de versoepelingen financieel iets minder goed uit omdat mensen meer buiten de deur zijn gaan eten. Supermarkten zagen 2 procent minder omzet en voedingsspeciaalzaken 5 procent. ABN Amro verwacht dat vanaf zaterdag, als restaurants binnen weer open mogen en de openingstijden van de horeca verlengd worden, de omzet nog meer zal dalen. De verwachting is dat mensen de komende tijd nog meer buitenshuis gaan eten en minder boodschappen doen. Daarentegen staat er ook een sportzomer voor de deur met het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Die versterken volgens de bank juist de thuisconsumptie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Iets minder sterfgevallen dan verwacht in laatste week van mei