NS: reizen met trein neemt weer toe

Reizigers in de trein van Utrecht Centraal naar Amsterdam.
Reizigers in de trein van Utrecht Centraal naar Amsterdam. Foto Ilvy Njiokiktjien

Reizigers nemen steeds vaker weer de trein, meldt de NS vrijdagmiddag. Het aantal reizigers liep de afgelopen twee weekenden weer op naar rond de 60 procent van het aantal in 2019 in dezelfde periode. Afgelopen zondag namen ongeveer 312.000 mensen de trein – het hoogste aantal weekendreizigers van dit jaar. De treinbezetting was eerder steeds, zowel doordeweeks en als in het weekend, tussen de 30 en 40 procent. Doordeweeks blijft het aantal treinreizigers momenteel nog achter, al klimt ook dat aantal langzaam op.

De toenames hebben volgens een woordvoerder van de NS te maken met de versoepeling van het reisadvies van 19 mei, dat van ‘alleen noodzakelijke reizen’ naar ‘vermijdt drukte’ ging. Omdat de vervoerder verwacht dat het aantal reizigers de komende tijd verder zal stijgen door het zonnige weer, wordt het aantal treinen opgevoerd tot 98 procent van de gewone dienstregeling. Vanaf 14 juni rijden alle treinen weer, met uitzondering van nachttreinen en extra spitstreinen.

Een paar weken geleden kondigde de NS al nieuwe kortingen op treinkaartjes aan. Omdat „een aanzienlijk deel van onze vaste reizigers” niet met de trein reist vanwege de coronapandemie, hoopt de vervoerder met aanbiedingen in het najaar weer meer kaartjes te verkopen. De kortingen, op bijvoorbeeld groepstickets en reizen in daluren, moeten na de zomer ingaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuizen schalen vanaf maandag ic-capaciteit af