Kinderombudsman: organiseer sociale activiteiten op school voor mbo’ers

De Kinderombudsman roept mbo-scholen op om de komende weken extra fysieke sociale activiteiten te organiseren. De jongeren hebben de sociale functie van school nu meer dan ooit nodig, zegt Margrite Kalverboer naar aanleiding van recente gesprekken die ze heeft gevoerd met jongeren. Ze heeft daarom een brief gestuurd naar demissionair minister Ingrid van Engelshoven (D66) om deze oproep uit te dragen en mbo-scholen te stimuleren.

Jongeren zijn volgens Kalverboer zwaar belast door het volgen van online onderwijs en het gebrek aan stages en fysieke lessen. Voor het sociaal-emotioneel welzijn van jongeren is nog voor het nieuwe jaar herstel en perspectief nodig, schrijft ze. Studenten geven aan dat ze behoefte hebben aan extra sociale activiteiten om zich weer beter te voelen, structuur terug te krijgen in hun dagen en weer vertrouwen te krijgen in hun opleiding.

De Kinderombudsman richt zich met de oproep alleen op mbo-scholen, omdat ze van die jongeren signalen heeft ontvangen. Ze hebben onder andere last van eenzaamheid, gebrek aan energie, concentratieproblemen en een verstoord dagritme. De overgang naar volledig fysiek onderwijs in het volgende schooljaar zal veel van de studenten vragen. „Om in september een goede start te kunnen maken, is het nodig om de komende weken al te investeren in het welbevinden van jongeren”, schrijft Kalverboer.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Omzet in winkels gestegen na versoepelingen coronamaatregelen