Japan doneert vaccins aan Taiwan, Nederlands medisch team onderweg naar Suriname

De vaccins worden op vliegveld Narita in Japan in het vliegtuig geladen om naar Taiwan te gaan.
De vaccins worden op vliegveld Narita in Japan in het vliegtuig geladen om naar Taiwan te gaan. Foto Kyodo/Reuters

Een overzicht van coronanieuws uit het buitenland:

  • Japan heeft vrijdag 1,24 miljoen vaccins gedoneerd aan Taiwan. Dat melden internationale persbureaus. Daarmee is de voorraad vaccins op het eiland verdubbeld. Taiwan worstelt met een stijging van het aantal coronabesmettingen en de vaccinatiecampagne gaat langzaam: 3 procent van de 23,6 miljoen tellende bevolking is gevaccineerd. Japan stuurt de vaccins nu uit dankbaarheid voor de hulp die Taiwan bood na een grote aardbeving tien jaar geleden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi zijn veel Japanners dat niet vergeten. De Taiwanese Gezondheidsminister Chen Shih-chung zei dat hij „extreem dankbaar” was dat de vaccins zijn gearriveerd in een pittige periode van de coronabestrijding.
  • Een medisch team van 23 mensen vertrekt vrijdag vanuit Nederland naar Suriname. Het team staat onder leiding van voormalig directeur-generaal van het RIVM Marc Sprenger. De missie gaat hulpgoederen afleveren en kijken wat er nodig is om de situatie onder controle te krijgen. Het team zal zo’n vijf ziekenhuizen bezoeken en verschillende vaccinatielocaties. De Surinaamse president zei eind mei dat de situatie niet meer beheersbaar is. Voor ziekenhuizen geldt het hoogste risiconiveau code zwart. Naar verwachting stuurt Nederland volgende week veertigduizend doses AstraZeneca naar Suriname. Ook wordt gewerkt aan het doneren van vijftigduizend doses Moderna. Later volgen meer vaccins.
  • Europeanen die zijn gevaccineerd kunnen vanaf 9 juni Frankrijk in zonder dat ze daarvoor een negatieve PCR-test hoeven te laten zien. Dat meldt Frans persbureau AFP. Een negatief testbewijs is nog wel nodig voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, ongeacht of ze ingeënt zijn of niet. Vanaf 9 juni zijn toeristen deels weer welkom in Frankrijk. Op de lijst met ‘groene’ landen staan bijvoorbeeld alle EU-landen, Australië, Zuid-Korea, Israël, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland- en Singapore. Inwoners uit landen met de kleurcode rood, zoals Brazilië, India of Turkije, hebben een dringende reden nog om af te reizen en moeten bij aankomst op Franse bodem in quarantaine.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Omzet in winkels gestegen na versoepelingen coronamaatregelen