Hongkong pakt organisator van verboden Tiananmenherdenking op

Studentenprotest

Chow Hang Tung
Chow Hang Tung Foto Lam Yik/Reuters

Een van de Hongkongse organisatoren van de jaarlijkse herdenking van de Chinese Tiananmenprotesten is opgepakt. De prodemocratische activist Chow Hang Tung is vrijdagochtend nabij haar kantoor gearresteerd, zeggen mede-activisten tegen lokale media. De herdenking in Hongkong was voor de tweede keer op rij verboden, officieel vanwege de coronadreiging. Hang Tung zou Hongkongers opgeroepen hebben alsnog mee te doen aan de traditionele jaarlijkse kaarslichtherdenking in het Victoria Park, dat door de autoriteiten is afgesloten.

Het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing in 1989 werd bloedig neergeslagen door de Chinese autoriteiten, waarbij honderden mensen omkwamen. In 2019 kwamen zo’n 180.000 mensen op de kaarslichtceremonie in Hongkong af. Vorig jaar trok de herdenking, ondanks het verbod, ook nog enkele duizenden mensen.