Het nationale trauma van de ‘indianenkinderen’

Luistertips Twee podcasts en één liedje rondom een thema.

Deze keer: op zoek.

Christine Cameron heeft maar één foto van haar zusje Cleopatra Semaganis Nicotine, van wie ze op jonge leeftijd werd gescheiden. De Canadese overheid voerde in de jaren 60, 70 en 80 een actief beleid om kinderen (vaak zonder toestemming van de biologische ouders) onder te brengen bij witte families in Canada en de VS, om zo „het indianenprobleem” op te lossen, aldus een minister destijds. Zo’n 20.000 kinderen werden via dit adoptieprogramma uit huis geplaatst.

In Finding Cleo vertelt Christine Cameron over haar zusje Cleo, die doodongelukkig was bij haar adoptiegezin, waar ze werd mishandeld. Op 11-jarige leeftijd (in 1975) vluchtte ze, maar op de weg terug naar haar familie in Little Pine in Canada, verdween ze. Christine Cameron weet niet wat er precies met haar zusje is gebeurd. Ze zou verkracht en vermoord zijn, maar bewijs kreeg Christine nooit. Nu gaat ze samen met journalist Connie Walker op zoek.

Christine worstelt ook met vragen over haar eigen leven. Was ze zo introvert en stil geweest als ze niet was opgegroeid als „a brown girl in a white family”? Het verhaal zit vol details die je niet loslaten: de adoptieouders van Christine kozen voor haar omdat ze „op een wit meisje vijf jaar hadden moeten wachten en voor een inheems kind geen schoolgeld en collegegeld hoefden te betalen”.

Via de zoektocht naar Cleo wordt de geschiedenis van een nationaal trauma verteld. (CV)

Finding Cleo, 10 afl., CBC Podcasts