Foto Jan Dirk van der Burg

Het ene groen is het andere niet

Of het gras bij de buren groener is, heeft u tegenwoordig zelf in de hand. Kunstgras kwam vanaf de jaren zeventig op als sporttoepassing. De laatste vijftien jaar maakt het een enorme opmars als siertoepassing.

Voor uw fotograaf des Vaderlands was het nog een hele klus om de kunstgrastrend vast te leggen, want dat wordt tegenwoordig zó goed aangelegd dat je op de foto niet ziet dat het nep is.

Voor die categorie biljartlakens is Jan Twigt van de Kunstgrasgigant vaak verantwoordelijk. Die groeide de afgelopen tien jaar uit tot twaalf vestigingen door het hele land, met kunstgrassen als Aerdenhout superieur, Blaricum prestige en Bloemendael excellent. „De kleur van kunstgras zit echt tussen de oren, door heel Nederland is dat verschillend. In de Veluwe verkopen we meer donkergroen, hier in Ridderkerk veel lichter groen”, aldus Twigt.

Wat ook tussen de oren zit is de gedachte dat kunstgras onderhoudsvrij is. Dat is niet helemaal waar. Twigt: „Essentieel is het gebruik van instrooizand, zo houd je de veerkracht erin. Dat moet je ook regelmatig opborstelen. En blaadjes weghalen, anders zakt er een humuslaag in de mat. Maar het allerbelangrijkste: niét stofzuigen! Dat heeft ooit een malloot bij Eigen Huis & Tuin staan doen, maar dat item blaakte van de onkunde. Rampzalig voor de mat.”

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg

Foto Jan Dirk van der Burg