Denen willen migrant buiten EU opvangen

Asielbeleid De Deense regering wil migranten doorsturen naar een derde land om daar hun asielprocedure af te wachten. Het plan krijgt internationaal veel kritiek.

Asielzoekers die naar Denemarken reizen, kunnen straks naar opvangcentra buiten de Europese Unie worden gestuurd om daar hun asielprocedure af te wachten. Een wetsvoorstel dat dat mogelijk moet maken, werd donderdag door het Deense parlement aangenomen, met 70 tegen 24 stemmen. Het is nog niet duidelijk met welke ‘partnerlanden’ Denemarken gaat samenwerken. Met Rwanda tekende het onlangs al afspraken over samenwerking op het gebied van migratie, en ook zou het land praten met Egypte, Tunesië en Ethiopië.

Hoe de asielprocedure er precies uit moet komen te zien, is nog onduidelijk. De sociaal-democratische regering onder leiding van premier Mette Frederiksen wilde aanvankelijk dat asielzoekers na aankomst in Denemarken meteen konden worden doorgestuurd naar een buitenlands asielzoekerscentrum, maar dat lijkt onmogelijk. De Deense immigratiediensten moeten eerst instemmen met iedere individuele deportatie; een proces dat volgens experts maanden in beslag kan nemen.

Ook een goedgekeurde asielaanvraag geeft immigranten volgens het plan niet het recht om zich in Denemarken te vestigen. Asielzoekers krijgen dan het recht om in het gastland te blijven.

Van de nieuwe procedure moet een afschrikkende werking uitgaan. „Als je asiel aanvraagt in Denemarken, weet je dat je naar een land buiten Europa wordt gestuurd”, zei Rasmus Stoklund, migratiewoordvoerder van de sociaal-democratische regeringspartij. „Dus we hopen dat mensen stoppen met het aanvragen van asiel in Denemarken.”

Denemarken heeft al een van de strengste asielprocedures in Europa. Sinds het begin van deze eeuw werden tientallen wetten ingevoerd om immigratie te beperken en vluchtelingen aan te moedigen terug te keren naar hun geboorteland. Zo kondigde Denemarken onlangs aan de verblijfsvergunning van honderden Syrische vluchtelingen in te trekken, omdat ze veilig terug zouden kunnen keren naar de omgeving van Damascus – wat op kritiek van onder meer de Europese Commissie kwam te staan.

Ook dit nieuwe wetsvoorstel leidt tot kritische reacties vanuit de Europese Unie, omdat het plan in strijd zou zijn met Europese asielwetgeving. Zo stelt woordvoerder van de Europese Commissie Adalbert Jahnz tegenover persbureau Reuters dat het voorstel „fundamentele vragen oproept over zowel de toegang tot asielprocedures als de toegang tot bescherming”. Baas Filippo Grandi van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR veroordeelde het plan als strijdig met het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951, waarbij Denemarken is aangesloten.

Staatsburgerschap afpakken

Naast een nog strenger asielbeleid besloot het Deense parlement donderdag dat het Deense staatsburgerschap kan worden afgepakt van mensen met een dubbele nationaliteit als ze een ernstig ‘bendemisdrijf’ hebben gepleegd. Voorheen was dit alleen mogelijk als iemand bijvoorbeeld terroristische acties tegen de staat pleegde. Wel blijft de voorwaarde dat deze persoon niet stateloos mag worden.