De Jonge: één prik volstaat voortaan ook bij besmettingen ouder dan halfjaar

Mensen die langer dan een halfjaar geleden besmet zijn geweest met het coronavirus, hebben aan één vaccin genoeg om beschermd te zijn tegen Covid-19. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag bekend. Eerder was het zo dat die positieve testuitslag binnen een halfjaar na de eerste inenting moest zijn geweest, maar onderzoek toont aan dat die periode ook langer kan zijn. Volgens een woordvoerder van De Jonge hebben inmiddels 1,6 miljoen mensen zich door GGD positief laten testen. Zij hebben dus aan één prik voldoende bescherming.

Het Outbreak Management Team (OMT) zegt zich op onderzoeken te baseren waaruit blijkt dat ook langer dan zes maanden na een positieve test één prik voldoende bescherming biedt. De Jonge neemt dat advies over. Volgens het OMT leidt een infectie van Covid-19 tot een „brede stimulering van het afweersysteem” en daarom is één vaccinatie al voldoende voor genoeg antistoffen. Het OMT maakt alleen een uitzondering voor tachtigplussers met een zwak immuunsysteem en een onderliggende aandoening.

De nieuwe inzichten zorgen ervoor dat minder mensen een tweede prik nodig hebben en daardoor blijven er meer doses over, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Alleen een positieve testuitslag van de GGD kan aantonen dat iemand besmet is geweest. Het ministerie raadt ooit besmette mensen aan „niet zomaar weg te blijven” bij hun tweede prikafspraak, maar dit eerst te overleggen met een huisarts of de GGD, die heeft geregistreerd welke Nederlanders positief zijn getest op het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuizen schalen vanaf maandag ic-capaciteit af