België schaft quarantaine-eis alleen af voor reizigers die volledig zijn ingeënt

Alleen reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19, hoeven niet in quarantaine als ze deze zomer België willen bezoeken. Mensen die één prik hebben gehad van een vaccin dat er twee vereist, hoeven niet in zelfisolatie, maar moeten wel een coronatest ondergaan. Dat geldt voor vakantiegangers en voor Belgen die terugkeren uit het buitenland. Mensen die doorreizen naar een ander land hoeven zich niet te laten testen. Dat hebben de verantwoordelijke ministers vrijdagavond bekendgemaakt.

Het Belgische kabinet heeft niet alleen de reisregels aangepast, ook het binnenlandse coronabeleid is versoepeld. Dat kan omdat het aantal ziekenhuisopnames en coronabesmettingen gestaag terugloopt in het land en meer dan 4,8 miljoen Belgen inmiddels gevaccineerd zijn, van wie 2,2 miljoen twee prikken hebben gehad. De horeca mag vanaf woensdag ook binnen tot 23.30 uur openblijven, buiten gold dat al. Restaurants en kroegen mogen hierdoor binnen anderhalf uur langer gasten ontvangen.

Verder heeft het kabinet bekendgemaakt dat groepen gevaccineerden onder elkaar geen mondkapjes meer hoeven te dragen. Ook mogen vanaf 13 augustus evenementen met 75.000 bezoekers doorgaan in de open lucht. Voor die festivals gaan wel enkele voorwaarden gelden, maar hoe die er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. „Als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer, een zomer met veel minder zorgen”, aldus de Belgische premier Alexander De Croo.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NS: reizen met trein neemt weer toe