Al je vrienden gewoon weer samen

Speeltips Omori lijkt kinderlijk en schattig, maar is het niet: het is een verhaal over depressie, suïcide, en veerkracht.

Een jongen wordt wakker in een oneindig wit vlak. Zijn kat, zijn laptop, zijn doos met tissues: ze zijn allemaal zwart. Op een dag besluit hij een geheimzinnige deur te openen, en belandt hij in een kleurrijk fantasieland vol gekke personages en lieve vrienden: Aubrey, Kel, Hero en Basil. Dan verdwijnt Basil, en moet de hele vriendenkliek doldwaze avonturen beleven om hem te redden.

Omori oogt schattig, als een klassiek rollenspel gebouwd uit felle pixels. De handgetekende animaties en de gevechten zijn prachtig en geven het geheel iets kinds mee. Vechten draait om emoties, bij zowel held als vijand: hoe iemand zich voelt, bepaalt hoe hij kan strijden.

Langzaamaan wordt duidelijk dat dit geen schattige kinderfantasy is. Onze held wordt tijdens zijn avontuur abrupt wakker in de echte wereld, waar hij een eenzame en depressieve tiener blijkt te zijn. Zijn angsten overheersen zijn leven, zijn ouders lijken weinig interesse in hem te hebben. In zijn fantasiewereld brengt hij de vriendengroep die hij in werkelijkheid heeft verloren na een traumatische gebeurtenis weer bijeen. Omori lijkt kinderlijk, maar is het niet: het is een verhaal over depressie, suïcide, en veerkracht – of het ontbreken daaraan. Zware kost, maar zeker de moeite waard. (LM)

Omori, door Omocat, voor pc, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One, 16,79 euro.

Elke maand speeltips door Lucas Brouwers en Len Maessen