’9 op 10 middelbare scholen maandag weer volledig open’

Zo’n negen op de tien middelbare scholen gaan maandag weer volledig open. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van een rondgang onder 181 scholen. 7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet (volledig) open. Zij zetten het huidige lesrooster door of voegen daar enkele lesuren aan toe. Andere scholen twijfelen nog.

De koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs (VO-raad) bevestigt noch ontkracht de conclusies van de NOS. „Wij hebben geen harde cijfers over de volledige opening van de scholen”, aldus een woordvoerder. „Of de cijfers van de NOS een goed beeld geven, kunnen wij niet beoordelen.”

Met scholen die komende maandag dicht blijven, volgt een gesprek met de Onderwijsinspectie. Daaruit moet blijken waarom de schoolbesturen ervoor kiezen het fysieke onderwijs niet te hervatten. „Afhankelijk van hun argumenten, wordt bekeken of vervolgacties nodig zijn”, aldus een woordvoerder van de inspectie, die niet wil specificeren wanneer wel en wanneer niet wordt ingegrepen. Over de details van het beleid zal de inspectie nog overleg voeren met het ministerie van Onderwijs.

Het demissionaire kabinet heeft ruim anderhalve week geleden besloten dat middelbare scholen vanaf afgelopen maandag weer volledig open mochten en aanstaande maandag volledig open moeten. Niet alle scholen stonden daarom te springen. De VO-raad meldde afgelopen weekend dat „lang niet alle” middelbare scholen maandag helemaal zouden opengaan, maar noemde daarbij geen aantallen. Scholen hadden volgens de koepelorganisatie meer voorbereidingstijd nodig voor onder meer het maken van nieuwe roosters. Nu.nl schreef zondag dat tientallen scholen het volledig heropenen hebben uitgesteld tot 7 juni, de dag dat ze daartoe verplicht zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Omzet in winkels gestegen na versoepelingen coronamaatregelen