WHO: geen nieuwe variant in Vietnam, Indonesiërs weer niet op bedevaart naar Mekka

Een vrachtwagen in Vietnam die al rijdend desinfectiespray verspreidt.
Een vrachtwagen in Vietnam die al rijdend desinfectiespray verspreidt. Foto Reuters / Stringer

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • De zeer besmettelijke coronamutatie die in Vietnam is aangetroffen, blijkt geen nieuwe variant te zijn. Het gaat om de zogeheten delta-variant, die voor het eerst is aangetroffen in India. Dat zegt een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag tegen persbureau Nikkei. Wel is het virus gemuteerd en is meer onderzoek geboden, zegt Kidong Park van de WHO. Wat hem betreft is voorlopig geen reden tot paniek. De Vietnamese minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long maakte zaterdag bekend dat een nieuwe variant zou zijn aangetroffen. Die zou zich zeer snel vermenigvuldigen.
  • Inwoners van Indonesië mogen voor de tweede keer niet op bedevaart naar Mekka. Dat heeft de minister van Religieuze Zaken Yaqut Cholil Qoumas bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Hij vindt het vanwege de coronapandemie niet veilig. Volgens de minister heeft Saudi-Arabië daarnaast de grenzen nog niet geopend voor pelgrims. De bedevaart is voor Indonesische moslims vaak een eenmalige ervaring. De gemiddelde wachttijd is twintig jaar, omdat elk land een quotum heeft aan mensen die naar Saudi-Arabië mogen afreizen.
  • Hoewel het aantal besmettingen in Taiwan toeneemt, vindt gezondheidsminister Chen Shih-chung het te vroeg om over een lockdown te praten. Dat meldt persbureau Reuters. Wel stemt de stijging van het aantal coronabesmettingen hem niet optimistisch. Donderdag werden 583 positieve coronatests gemeld. Tot voor kort was Taiwan een van de landen die de pandemie onder controle leek te hebben. Hoewel het aantal besmettingen niet explosief toeneemt, maakt de regering zich wel zorgen. Er is een aantal maatregelen ingesteld. Zo mogen inwoners beperkt samenkomen en werden evenementenlocaties gesloten. Het land telt 23,5 miljoen mensen en slechts 3 procent van de bevolking is gevaccineerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen