Wereldwijd 2 miljard prikken gezet, kritiek op Zweeds coronabeleid

  • In Zweden heeft een speciale parlementaire commissie geoordeeld dat de regering op meerdere vlakken heeft gefaald met zijn coronabeleid. Dat melden Zweedse media. Volgens de commissie was het testbeleid slecht en was de bescherming van ouderen gebrekkig. Het Scandinavische land is voorlopig de coronapandemie doorgekomen zonder lockdowns; het onderwijs, de horeca en sportscholen mochten de hele tijd open blijven. De maatregelen die wel werden ingevoerd waren grotendeels vrijblijvend. In Zweden overleden meer dan 14.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, op een bevolking van ruim 10 miljoen. Dat sterftecijfer is gemiddeld lager dan dat van de meeste Europese landen, maar wel hoger dan dat van andere landen in Scandinavië. Vorig jaar gaf de Zweedse premier Stefan Löfven toe dat te veel ouderen in verzorgingshuizen zijn overleden en dat de overheid meer coronatesten had moeten laten uitvoeren.
  • Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 2 miljard prikken tegen het coronavirus gezet. Het gaat dan om zowel eerste als tweede prikken. Dat heeft persbureau AFP uitgerekend. In december 2020 begonnen de eerste vaccinatiecampagnes en in de meeste landen zit de vaart er aardig in. Alleen in Tanzania, Tsjaad, Burundi, Eritrea, Noord-Korea en Haïti is nog helemaal niemand ingeënt tegen Covid-19. De meeste prikken zijn gezet in China (704,8 miljoen), de Verenigde Staten (296,9 miljoen) en India (221 miljoen). In de Europese Unie zijn 255 miljoen inentingen gedaan, dat is zo’n 39 procent van de Europese bevolking.
  • In Noorwegen is vorig jaar het aantal besmettingen met geslachtsziektes als chlamydia en hiv fors gedaald. Dat meldt de Noorse gezondheidsdienst FHI, schrijven Noorse media. De dienst vermoedt dat de dalingen te maken hebben met de coronamaatregelen, zoals reisbeperkingen, de anderhalvemeterregel en de sluiting van de horeca. Het aantal gonorroegevallen daalde met 39 procent, er waren 11 procent minder chlamydiabesmettingen en het aantal nieuwe hiv-gevallen lag 20 procent lager dan een jaar eerder. Er was een geslachtsziekte waar juist meer besmettingen van waren: het aantal gevallen van syfilis steeg met bijna 40 procent.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen