Voorzitter: Olympische Spelen niet opnieuw uitgesteld of geannuleerd

De voorzitter van het Olympisch Comité voor Tokio - Seiko Hashimoto - sluit uit dat de Spelen dit jaar opnieuw worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Dat meldt persbureau Reuters donderdagochtend (Nederlandse tijd). Ze reageert daarmee op twijfels van gaststeden en zorgpersoneel over of het evenement wel veilig doorgang kan vinden tijdens de pandemie.

Uit peilingen onder Japanse inwoners blijkt steeds dat een meerderheid het liefst wil dat het sportevenement wordt uitgesteld dan wel geannuleerd. Autoriteiten en inwoners vrezen onder meer voor nieuwe mutaties van het coronavirus en dat de zorg daar last van gaat krijgen. Desondanks zei Hashimoto tegen dagblad Nikkan Sports dat de Spelen weer verzetten niet tot de opties behoort.

Japan worstelt met een vierde golf van coronabesmettingen. Ondertussen verloopt de vaccinatiecampagne langzaam. De stad Ota heeft veel kritiek van inwoners gekregen, omdat het lokale bestuur heeft besloten preventief vaccinaties te geven aan onder anderen het hotelpersoneel dat zorgt voor de Australische atleten die daar verblijven. Voor tien regio’s in Japan, inclusief Tokio, geldt tot zeker 20 juni een noodtoestand. Shigeru Omi, de belangrijkste medisch adviseur van Japan, zei woensdag tegen een parlementaire commissie dat het „niet normaal” is de Spelen in de huidige situatie door te laten gaan.

Lees ook: Japanners zien weinig in Spelen, maar protesten slaan niet aan Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CBS: aantal coronadoden in Nederland daalde in februari met 40 procent