Vanaf maandag overal vaccinatiestempel in ‘gele boekje’

Vanaf maandag wordt bij alle GGD's een stempel gezet in het gele boekje, als de gevaccineerde daarom vraagt.
Vanaf maandag wordt bij alle GGD's een stempel gezet in het gele boekje, als de gevaccineerde daarom vraagt. Foto Koen van Weel / ANP

Vanaf maandag kan wie dat wil op verzoek een stempel in het zogenaamde ‘gele boekje’ krijgen na een coronavaccinatie. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR donderdag op Twitter. In de gele inentingsboekjes worden ook andere vaccinaties bijgehouden. Volgens de GGD werd al gestempeld in het boekje, maar vanaf maandag moet dit op alle locaties kunnen als de gevaccineerde daarom vraagt. De registratiekaart kan wel nog steeds het beste worden ingevouwen, voegt de GGD daaraan toe.

Het gele boekje is een officieel en internationaal erkend vaccinatiebewijs vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het kon in het verleden tijdens reizen dienen als bewijs voor vaccinaties. Er was nog geen vast beleid voor het gebruik van het boekje na het zetten van een coronavaccinatie. Toen in mei bleek dat sommige GGD’s de vaccinatie niet wilden registreren in het boekje, liet het ministerie van Volksgezondheid weten dat het gele boekje slechts ter aanvulling diende van de registratiekaart.

De Europese Unie werkt momenteel aan het invoeren van een digitale reispas. Hiermee moet het mogelijk worden om binnen de EU te reizen als iemand is gevaccineerd, negatief is getest, of immuniteit verkregen door een recente coronabesmetting.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf maandag vaccinatiestempel in ‘gele boekje’