Van Ark: mondkapjesdeals, inclusief die van Sywert, voorgefinancierd door VWS

Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg.
Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg. Foto ANP / Sem van der Wal

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig voorjaar tien ‘mondkapjesdeals’ volledig voorgefinancierd om te verzekeren dat Nederland de mondkapjes daadwerkelijk zou bemachtigen. Dat heeft demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Ook de deal die Sywert van Lienden met zijn BV Relief Goods Alliance sloot en waarmee hij 40 miljoen mondkapjes voor Nederland regelde, werd vooraf betaald door de overheid. Follow the Money onthulde maandag dat Van Lienden daar 9 miljoen euro aan overhield.

Van Ark is er donderdag achter gekomen dat het ministerie verschillende deals heeft voorgefinancierd. Volgens haar is dat „een gebruikelijke gang van zaken in een pandemie”. Ondernemers in landen als China speelden het vorig jaar hard op een wereldmarkt vol schaarste, zei Van Ark. Ze wil de Kamer binnenkort uitgebreider informeren over het voorfinancieren.

Eerder in het Kamerdebat spraken verschillende partijen hun onvrede uit over de ‘Sywert-deal’. Het bekende CDA-lid zei vorig jaar dat hij zonder winstoogmerk mondkapjes naar Nederland haalde, maar onlangs bleek dat hij er veel geld aan heeft verdiend. VVD-Kamerlid Aukje de Vries noemde dit „verwerpelijk”. „Je moet geen slaatje slaan uit een crisis.” PVV-leider Geert Wilders noemde Van Lienden „een CDA-leugenaar” en suggereerde dat hij de deal kreeg door zijn contacten met onder meer CDA-minister De Jonge. „Dit stinkt erger dan rotte vis en is pure vriendjespolitiek en oplichting.”

Van Ark benadrukte dat haar ministerie vorig jaar maart onder grote druk stond om zo snel mogelijk mondkapjes te bemachtigen. Daarbij keek VWS naar de prijs, kwaliteit en snelle beschikbaarheid. Het bedrijf van Van Lienden heeft „conform de voorwaarden geleverd”, zei Van Ark, dus zij ziet geen reden het geld terug te vorderen, zoals een deel van de Kamer wil. Van Ark vindt het „niet gek” dat ondernemers als Van Lienden een beetje winst wilden maken op de mondkapjes, maar dat er „exorbitante winsten in crisistijd zijn gemaakt geeft geen goed beeld”.

Lees ook: Sywert van Lienden was niet de enige dealmaker Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Ark: mondkapjesdeals, inclusief die van Sywert, voorgefinancierd door VWS