‘Twee tot vier’ Nederlandse olympiërs ongevaccineerd naar Spelen

Bij de ingang van sportcentrum Papendal worden de dagen tot de Olympische Spelen afgeteld. (Deze foto is van 25 mei.)
Bij de ingang van sportcentrum Papendal worden de dagen tot de Olympische Spelen afgeteld. (Deze foto is van 25 mei.) Foto Marcel Krijgsman/ANP

Vrijwel iedereen van TeamNL zal komende zomer gevaccineerd zijn tegen Covid-19 bij aanvang van de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft technisch directeur Maurits Hendriks donderdag laten weten aan persbureau ANP. Volgens Hendriks is 99,8 procent van de sporters ingeënt. „Twee tot vier” sporters die meegaan naar de Japanse hoofdstad, zouden zich niet willen laten vaccineren.

Het is voor de sporters formeel niet verplicht om zich te laten inenten. Volgens Hendriks is er wel hard aan gewerkt om „iedereen van TeamNL gevaccineerd te krijgen”. „Daarbij stond het goed informeren van alle betrokkenen centraal. We hebben vanaf het begin aangegeven dat het om de bescherming van de sporters zelf gaat, maar ook van anderen”, aldus Hendriks tegenover ANP.

Eerder op donderdag bleek dat handbalster Yvette Broch (30) niet meegaat naar de Olympische Spelen omdat ze zich niet wil laten vaccineren tegen Covid-19 en daardoor met veel beperkingen te maken zou krijgen in Tokio. Broch zou verteld zijn dat ze wel ongevaccineerd mee mocht naar de Spelen, maar apart zou moeten eten en slapen. De handbalster stelde bovendien dat ze het gevoel had dat ze „geen keuze” had over het nemen van een vaccin.

Lees ook: Handbalster Yvette Broch wil niet naar Tokio vanwege strenge regels voor niet-gevaccineerden Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Twee tot vier’ Nederlandse olympiërs ongevaccineerd naar Spelen