Schuldenprobleem

‘Horeca en cultuur wachten klappen’

De Nederlandse economie wacht een toename van faillissementen en werkloosheid als de steunpakketten voor bedrijven zijn uitgewerkt. Dat heeft BNR Nieuwradio woensdag gemeld na een inventarisatie onder economen van ING, Rabobank en ABN Amro. Als het kabinet de noodsteun straks stopzet, zal dat met name de horeca en de cultuursector hard raken. De economen verwachten dat de tijdens de lockdown opgebouwde schulden veel bedrijven zullen nekken.

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie in Nijmegen, zegt tegen BNR dat branches als cultuur, recreatie en horeca verloren omzet nauwelijks kunnen compenseren. „Voor andere sectoren is de ‘inhaalvraag’ wel gedeeltelijk mogelijk.” Andere economen menen dat de coronacrisis voor structurele veranderingen in de economie heeft gezorgd, zoals thuiswerken. Daardoor is het bijvoorbeeld lastig voor bedrijven die kantoordiensten bieden of zakelijk reisverkeer regelen om na de lockdown de opgelopen financiële schade te herstellen.

Economen stelden al vast dat de coronasteun veel ontslagen heeft afgewend, maar ook ‘zombiebedrijven’ overeind houdt zonder perspectief. Het kabinet heeft zo’n 66 miljard euro aan coronasteun vrijgemaakt, voor 573.000 bedrijven.

Het kabinet heeft de steun vorige week verlengd tot eind september. Het Centraal Planbureau adviseerde eerder juist dat niet te doen en de pakketten af te bouwen bij versoepelingen. Volgens directeur Hasekamp komt steun vooral terecht bij „relatief bevoorrechte groepen”, zoals ondernemers met een behoorlijk inkomen en niet bij kwetsbaren op de arbeidsmarkt. (NRC)