RIVM: voor nu hooguit veertigduizend vaccins naar Suriname

Nederland stuurt volgende week veertigduizend AstraZeneca-vaccins naar Suriname. Volgens de NOS valt dat aantal mogelijk hoger uit, maar dat klopt niet volgens het RIVM.
Nederland stuurt volgende week veertigduizend AstraZeneca-vaccins naar Suriname. Volgens de NOS valt dat aantal mogelijk hoger uit, maar dat klopt niet volgens het RIVM. Foto Milo Espinoza / ZUMA Wire

Voor 13 juni kunnen niet meer dan veertigduizend vaccins naar Suriname worden gestuurd. Dat zegt een woordvoerder in reactie op berichtgeving van de NOS, waarin wordt gesteld dat Nederland honderdduizend vaccins kan sturen naar Suriname, gebaseerd op de huidige leveringsschema’s en voorraden. Pas in week 24 wordt volgens de woordvoerder duidelijk of de beloofde leveringen van AstraZeneca ook daadwerkelijk doorgang vonden, en of het overschot dus naar Suriname kan.

De veertigduizend vaccins worden door Nederland volgende week naar Suriname gestuurd. Dit aantal is volgens het RIVM nu mogelijk omdat dinsdag bleek dat de bestellingen van huisartsen iets lager uitvielen. In Suriname is al enige tijd sprake van code zwart in de ziekenhuizen, waardoor artsen moeten besluiten welke patiënt als eerste hulp krijgt. Daarom heeft het land Nederland gevraagd om extra zorgpersoneel, vaccins en medische hulpmiddelen.

In totaal heeft Nederland voor de huisartsen, GGD’s en GGZ-instellingen nog ruim één miljoen doses nodig, inclusief een veiligheidsmarge. Deze ligt nu niet op honderdduizend doses, maar op tienduizend doses van het AstraZeneca-vaccin. Met de voorraad die er nu nog ligt en de leveringen die deze en volgende week op de planning staan, moeten aan het einde van volgende week ruim één miljoen vaccins beschikbaar komen. Met die prikken worden de zestigplussers de komende weken van een tweede AstraZeneca-inenting voorzien.

Of dus uiteindelijk nog meer vaccins naar Suriname worden gestuurd, hangt sterk af van leveringen van AstraZeneca die - zo zegt het RIVM - „nog erg onzeker” zijn. Uiteindelijk staan na week 24, dus na 13 juni, nog meer leveringen van het vaccin op de planning. Volgens de berekeningen van het RIVM is alles wat dan nog wordt geleverd overtollig. Vanaf week 25 worden daarom extra vaccins geleverd aan Suriname. Nederland wil tot 750.000 doses naar Suriname sturen, dat liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vorige week weten in een Kamerbrief.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen