Pratasevitsj bekent onder dwang op Wit-Russische staats-tv

Wit-Rusland De gearresteerde anti-regeringsactivist Roman Pratasevitsj legde op de Wit-Russische staatstelevisie een bekentenis af waarin hij president Loekasjenko prees.
Een foto van Pratasevitsj uitgegeven door Wit-Russische staatsmedia.
Een foto van Pratasevitsj uitgegeven door Wit-Russische staatsmedia. Foto AP

Activist en journalist Roman Pratasevitsj, die vorige maand in Minsk werd gearresteerd na een gedwongen landing van het vliegtuig waar hij in zat, is donderdag geïnterviewd op de Wit-Russische staatstelevisie. In het interview zegt Pratasevitsj respect te hebben voor de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het interview waarschijnlijk onder zware druk is opgenomen.

Tijdens de uitzending gaat Pratasevitsj in op zijn rol bij de grootschalige protesten in Wit-Rusland. Hij zegt spijt te hebben voor de „massale onrust” waarvoor hij gezorgd zou hebben. Verder stelt hij dat hij zich vrijwillig laat interviewen, om „zijn fouten recht te zetten”. In het interview spreekt Pratasevitsj ook over Loekasjenko. Zo zegt hij veel respect te hebben voor de Wit-Russische leider. „Veel dingen waarvoor Loekasjenko wordt bekritiseerd, zijn pogingen om hem onder druk te zetten. In veel gevallen gedroeg hij zich als een man met ballen van staal”, zegt Pratasevitsj.

Lees ook: ‘Help ons’, smeken de ouders van Roman Pratasevitsj

Gedwongen bekentenissen

Wit-Russische gevangenen worden vaker gedwongen op video bekentenissen te doen, schreef het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in 2018. Voordat oppositieleider Svetlana Tichanovskaja Wit-Rusland verliet in augustus 2020, plaatste ook zij een video waarin ze haar aanhang vroeg niet langer te protesteren. Later gaf ze aan dat ze deze video onder druk van de autoriteiten had geplaatst.

De Wit-Russische journalist Pratasevitsj werd twee weken geleden samen met zijn vriendin Sofia Sapega op het vliegveld in Minsk gearresteerd, nadat hun vlucht was gedwongen te landen in Minsk. Kort na de arrestatie verscheen een video van de journalist waarin hij zei goed te worden behandeld. Zijn ouders zetten daar vraagtekens bij en zeiden dat hij er „toegetakeld” uit zag. Wat Pratasevitsj nu te wachten staat, is onbekend. Volgens sommigen zou hij de doodstraf kunnen krijgen. Zijn vriendin Sapega zal nog zeker twee maanden vastzitten, schreven Russische media vorige week.

Twitter avatar mjluxmoore Matthew Luxmoore And most importantly, and clearly the goal of this whole stunt: Protasevich confesses to organising “mass unrest” and says he regrets urging people to protest. He also disavows his former colleagues and exiled opposition leader @Tsihanouskaya. Can’t imagine what threats he faced https://t.co/RnarpylfjJ