Oppositieleider Nicaragua vlak voor persconferentie onder huisarrest geplaatst

Presidentsverkiezingen Cristiana Chamorro zou op het punt hebben gestaan zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van Nicaragua, toen agenten haar huis bestormden.
Oppositieleider Cristiana Chamorro tijdens een persconferentie eerder dit jaar.
Oppositieleider Cristiana Chamorro tijdens een persconferentie eerder dit jaar. Foto Jorge Torres / EPA

De Nicaraguaanse oppositieleider Cristiana Chamorro is woensdag onder huisarrest geplaatst. Haar huis werd die dag bestormd door de politie, melden internationale persbureaus en haar broer op Twitter. Dat gebeurde een kwartier voor ze een persconferentie zou geven, waarin ze zich waarschijnlijk zo kandideren voor de presidentsverkiezingen van november. De zittende president Daniel Ortega wil ook na die verkiezingen aan de macht blijven.

Volgens het ministerie van Justitie is een aantal financiële „onregelmatigheden” ontdekt. Zo wordt Chamorro onder andere verdacht van het witwassen van geld. Critici beschuldigen Ortega ervan de oppositie monddood te willen maken. Chamorro is de dochter van de voormalige president Violeta Chamorro. Zij werd in 1990 president van Nicaragua, waarmee ze eveneens Ortega’s herverkiezing verhinderde. Tot voor kort leidde Chamorro een stichting die vernoemd was naar haar moeder.

In een verklaring van Ortega’s partij FSLN staat dat Chamorro geen publieke functie zou mogen bekleden vanwege het lopende onderzoek. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken twitterde in een reactie dat Ortega bang is voor „vrije en eerlijke verkiezingen”. Nicaragua verdient volgens hem een „echte democratie”. De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties beschuldigt het land ervan valse aanklachten te verzinnen tegen Ortega’s critici.

Lees ook dit profiel van president Ortega en diens vrouw: Afgedreven van hun eigen linkse revolutie in Nicaragua Bekijk ook deze In Beeld: In Nicaragua klampt president Ortega zich op bloedige wijze vast aan de macht