NS: 43 miljoen euro tegemoetkoming naar 5.500 WOII-slachtoffers

Holocaust In 2019 kondigde NS aan dat slachtoffers en nabestaanden van de transporten naar concentratie- en vernietigingskampen een financiële tegemoetkoming konden krijgen.
Een spoorlijn in Kamp Westerbork.
Een spoorlijn in Kamp Westerbork. Foto Hilbrand Dijkhuizen/ANP

5.498 slachtoffers van treintransporten naar concentratie- en vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben een financiële tegemoetkoming ontvangen van NS. Het gaat om 804 overlevenden van de transporten en 4.694 nabestaanden. NS heeft in totaal ruim 43 miljoen euro uitgekeerd, zo meldt het bedrijf donderdag. Overlevenden en nabestaanden konden zich tot 5 augustus 2020 melden voor een compensatie.

De meeste tegemoetkomingen gingen naar mensen die in Nederland wonen (3.334). Ook hebben bijna duizend mensen die momenteel in Israël wonen een geldbedrag ontvangen. Andere tegemoetkomingen gingen naar mensen in andere landen zoals de Verenigde Staten (546), Canada (119) en het Verenigd Koninkrijk (97).

Lees ook: NS is nog altijd niet klaar met de oorlog

NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van nazi-Duitsland jarenlang Joden, Roma en Sinti vervoerd naar kampen in Westerbork, Vught, Amersfoort en andere locaties in Nederland vanwaar ze uiteindelijk werden vervoerd naar concentratie- of vernietigingskampen in het buitenland. Uiteindelijk zijn zo’n honderdduizend joden met behulp van NS-personeel afgevoerd.

Het spoorwegbedrijf bood in 2005 excuses aan voor zijn rol bij de deportaties. In de zomer van 2019 maakte toenmalig topman Roger van Boxtel bekend dat slachtoffers en nabestaanden een financiële tegemoetkoming konden krijgen.