Israël krijgt nieuwe regering zonder Netanyahu

Israël Zijn Likud-partij werd de grootste, maar zal geen deel uit maken van de regering. En dus ook niet Benjamin Netanyahu.

Beoogd Israëlisch premier Naftali Bennett (links) zal rouleren met Yair Lapid.
Beoogd Israëlisch premier Naftali Bennett (links) zal rouleren met Yair Lapid. Foto Ronen Zvulun/EPA

Als het parlement het goedkeurt, krijgt Israël na twaalf jaar een regering zonder premier Benjamin Netanyahu. Het is zijn politieke tegenstanders Yair Lapid van de centrumpartij Yesh Atid, Naftali Bennett van het rechtse Yamina en Mansour Abbas van de islamistische partij Ra’am gelukt een regering te vormen met vijf andere partijen. Dat heeft Lapid woensdagavond bekendgemaakt.

Na de laatste Israëlische verkiezingen van maart kreeg Benjamin Netanyahu met zijn Likud-partij, die als grootste uit de bus kwam, de eerste kans een nieuwe regering te vormen. Toen pogingen daartoe strandden, mocht Lapid van Yesh Atid, met zeventien van de 120 zetels in het Israëlische parlement, het proberen. Hij had tot woensdagavond de kans een nieuwe regering voor te stellen. Eerder deze week leek een coalitie zonder Netanyahu al binnen handbereik, toen de rechtse Bennett aankondigde mee te willen doen.

De partijen binnen de nieuwe, zogeheten ‘eenheidsregering’ staan ideologisch gezien ver uit elkaar. Het premierschap zal worden gedeeld door Bennett van de Yaminapartij, die slechts zeven zetels heeft, en Lapid van Yesh Atid. Bennett neemt de eerste twee jaar van de regeertermijn voor zijn rekening, Lapid de laatste twee jaar. Behalve Yesh Atid, Yamina en Ra’am doen ook Blauw-Wit van Benny Gantz, Yisrael Beitenu van Avigdor Lieberman, de Arbeiderspartij van Merav Michaeli en Meretz van Nitzan Horowitz mee.

Elfde president

Eerder op woensdag werd, met een ruime meerderheid, Isaac Herzog (Arbeiderspartij) verkozen tot nieuwe president van Israël. De 59-jarige kreeg 87 stemmen in de Knesset, het Israëlische parlement. De overige 27 stemmen gingen naar Miriam Peretz, die de eerste vrouwelijke president had kunnen worden als zij verkozen was. Herzog was sinds 2018 voorzitter van het Joodse Agentschap, een ngo voor het bevorderen van immigratie van Joden naar Israël. Eerder diende hij als minister op drie verschillende portefeuilles namens de centrum-linkse Arbeiderspartij. Herzog wordt de elfde president van het land, een grotendeels ceremoniële functie.