In beeld

Het verzet van de Myanmarese bevolking tegen de militaire coup

In beeld Militairen grepen op gewelddadige wijze de macht in Myanmar in februari. Na de coup kwamen vanuit de bevolking vele protestacties op gang.
Na protestacties in Yangon hebben betogers op de straat geschreven dat ze pleiten voor democratische hervorming.
Foto Reuters
Betogers laten hun onvrede horen vanaf scooters in een straatprotest in Mandalay. Ze komen in actie tegen de militaire coup begin februari.
Foto EPA
Nadat Aung San Suu Kyi de verkiezingen won en regeringsleider leek te blijven, werd ze opgepakt en vastgezet door het leger.
Foto AP
Sindsdien werden duizenden aanhangers van Suu Kyi ook opgepakt en gevangengezet of tijdens protesten gedood.
Foto AFP
De militairen grepen namelijk de macht in Myanmar en sloegen ieder protest tegen hun heerschappij gewelddadig neer. Tot dusver kwamen daardoor honderden betogers om het leven.
Foto AP
Nabestaanden rouwen om een van de omgekomen activisten.
Foto Dawei Watch / AP
Ook de burgerprotesten werden gewelddadig. Hier liggen militaire agenten op de grond die werden geboeid, nadat betogers het politiebureau hadden overgenomen. Die actie kostte aan zeker dertien mensen het leven.
Foto AFP
De internationale weerstand tegen de acties van de militaire machtshebbers is groot. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben economische sancties afgekondigd.
Foto AFP
Het leger reageerde op alle kritiek door nieuwe verkiezingen aan te kondigen. Tijdens de vorige is volgens de militairen gefraudeerd. Die aantijging is nooit bewezen.
Foto AFP
In een buitenwijk van Yangon loopt een jongetje over een bamboebalk. De voedseltekorten in deze buurten kennen een toename sinds de militairen de macht grepen in Myanmar.
Foto AFP
Sommige burgers hebben besloten het geweld te ontvluchten.
Foto AFP
Deze betoger, die tijdens de protestacties een been verloor, loopt met zijn tweejarige zoontje naar huis in Yangon. Als het zoontje vraagt waarom zijn vader zijn been is verloren, antwoordt die dat een hond het heeft opgegeten.
Foto Reuters