Hamer heeft Segers niet gevraagd of hij aanschuift aan formatietafel

De formatie verloopt „traag”, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. „En dat ligt aan ons allemaal.” Desondanks maakte hij weinig aanstalten om mee te praten over een nieuw te vormen kabinet. Hamer heeft hem zelfs niet gevraagd of hij aan wil schuiven in de onderhandelingen, zo zei hij donderdag tegen de pers op het Binnenhof.

„Het is me niet gevraagd en ik ben het ook niet van plan. Wij zijn de tiende partij. De verantwoordelijkheid ligt echt bij de grootste partijen”, aldus Segers. Hij herhaalde daarmee steeds gebruikte frases: de ChristenUnie is „bereid het land te helpen”, maar ziet „geen mogelijkheden als eerste aan te schuiven” bij de formatie over een nieuw kabinet. Samengevat: Segers staat niet te springen om mee te onderhandelen - al gooit hij de deur niet helemaal dicht.

VVD en CDA beschouwen de ChristenUnie als een potentiële coalitiepartner, omdat die partijen liever niet met GroenLinks en PvdA samenwerken. D66 vormt het liefst een vijfpartijencoalitie met VVD, CDA, GroenLinks én de PvdA. Het is de bedoeling dat Hamer zondag haar bevindingen presenteert over de eerste formatiegesprekken en haar advies voor het vervolg daarvan.

Met medewerking van Philip de Witt Wijnen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GroenLinks-leider Klaver noemt linkse afwijzing van Hoekstra ‘niet verstandig’