Gratis testen vakantiegangers kan tot 350 miljoen euro kosten

Wie niet volledig is ingeënt en naar het buitenland afreist, zou een gratis test moeten kunnen krijgen.
Wie niet volledig is ingeënt en naar het buitenland afreist, zou een gratis test moeten kunnen krijgen. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het gratis testen van Nederlandse vakantiegangers die nog niet volledig werden gevaccineerd, kan tot 350 miljoen euro gaan kosten. Dat schrijven demissionair ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

De ministers overwegen drie scenario’s - of een combinatie van twee dan wel drie - voor het gratis testen. Zo zou de reisbranche vergoed kunnen worden voor het afnemen van testen. Een andere optie is een aanbesteding beginnen, waarmee ook andere partijen dan de reisbranche kunnen testen. Dat is volgens de ministers juridisch van groot belang om rechtszaken te voorkomen. Tot slot is het een mogelijkheid de testcapaciteit van enkele GGD-teststraten aan te wenden.

Risico’s op onrechtmatigheden en fraude
Er kleven veel risico’s aan het gratis testen, schrijven de ministers, vooral vanwege het korte tijdsbestek wat uitvoering betreft. „Het kabinet concludeert dat de uitvoering van de motie naar het huidige inzicht risico’s op onrechtmatigheden en fraude met zich mee zal brengen. Uiteraard zal het kabinet er alles aan doen om deze zo goed mogelijk te beheersen, maar uitsluiten kan het kabinet dit helaas niet.” De ministers doelen daarmee onder andere op fraudegevoelige ICT-systemen.

Vakantiegangers gratis testen is een wens van de Tweede Kamer. Het gaat om de periode van 1 juli tot en met 31 augustus. Reizigers die nog niet volledig werden gevaccineerd, kunnen dan voor de heenreis een gratis test krijgen. Kosten voor een test voor de terugreis worden niet vergoed. Het kabinet zal de Kamer binnenkort informeren over de uitvoering en de financiële consequenties.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gratis testen vakantiegangers kan tot 350 miljoen euro kosten